Decenija bez Vitni: Bobi je tukao, droga ubila, a iskreno je volela samo jednu ženu

Izvor: B92, 11.Feb.2022, 15:34

Decenija bez Vitni: Bobi je tukao, droga ubila, a iskreno je volela samo jednu ženu

Američka pevačica Vitni Hjuston pre deset godina pronađena je mrtva u 50. godini u hotelskom kupatilu uoči dodele nagrade Gremi, koju je iste večeri trebalo da dobije.

Bio je 11. februar kad je pronađena bez svesti u svom apartmanu 434 u hotelu Beverli Hilton, u kadi punoj vode. Bolničari su stigli oko 15:30, ubrzo nakon poziva, i odmah počeli oživljavanje, ali je bilo prekasno.

Vest o tragičnoj smrti odmah je obišla svet koji je ostao bez jedne od najuspešnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američkih muzičkih diva druge polovine 20. veka.

Vitni Elizabet Hjuston rođena je 9. avgusta 1963. godine u Nju Džersiju u porodici muzičara. Prvi album pod nazivom "Whitney Houston" objavila je 1985. i postao je najprodavaniji debitantski album svih vremena i doneo joj je prvi Gremi od njih šest, koliko ih je ukupno dobila.

Tokom osamdesetih o njenom privatnom životu nije se znalo mnogo – samo da je bila u vezi s američkim fudbalerom Rendalom Kaningemom i kratko sa komičarom Edijem Marfijem. Međutim, 2019. godine kada je producentkinja Robin Kroford objavila knjigu, saznalo se da je pevačica bila s njom u vezi od tinejdžerskih dana.

Robin Kroford je otkrila da su njih dve počele romantičnu i intimnu vezu nakon što su se upoznale na letnjem kampu u Nju Džersiju kada je Vitni imala 17, a Robin 19 godina. U knjizi "My Song For You: My Life with Whitney Houston" Robin Kroford se prisetila tog susreta.

"Tog leta prvi su nam se put dodirnule usne. I nije bilo ništa planirano, jednostavno se dogodilo. I bilo je prelepo. I onda, nedugo nakon toga, provele smo noć zajedno. To nas je samo zbližilo. Bile smo intimne na mnogo nivoa i sve što mogu da kažem je da je bilo jako duboko, bile smo jako povezane", rekla je nedavno Robin Kroford.

Ipak, Vitni i Robin se prekinule vezu čim je pevačica potpisala prvi ugovor s diskografskom kućom jer je znala da bi to moglo da šteti njenoj karijeri.

Budućeg supruga upoznala je 1989. godine. Veza sa muzičarem Bobijem Braunom skrenula je pažnju medija. Vitni je govorila da se u njega zaljubila jer je zabavan, strastven i nežan.

Venčali su se 18. juna 1992. godine, a devet meseci kasnije rodila im se ćerka Bobi Kristina Hjuston Braun. Ta 1992. godina po mnogo čemu je postala prelomna godina u pevačicinom životu.

Prvi put u karijeri pristala je na filmsku ulogu. Bio je to film s Kevinom Kostnerom "Telohranitelj", a njen istoimeni album po uspehu je nadmašio dva prethodna. I film i pesma "I Will Always Love You" učinili su Vitni apsolutnom svetskom zvezdom. Istovremeno sa vrtoglavim profesionalnim uspehom događao se njen pad u privatnom životu.

Nakon milionskih zarada od prodaje albuma i filma Vitni je jednostavno nestala s muzičke scene, a novine su sve češće objavljivale tekstove o tome kako su ona i njen suprug postali teški zavisnici od droga.

Kako je izgledao njihov život, otkrila je 2002. godine televizijska novinarka Dijan Sojer, koju su primili u svom domu. Vitni je bila neprepoznatljiva. Promuklog glasa, poluotvorenih očiju, jedva je sastavljala proste rečenice kojima je pokušala da uveri sagovornicu da je s njom sve u redu, da nije zavisnica već da samo "ima lošu naviku" kao i da nije istina da su dilerima tokom godina iskeširali 730.000 dolara.

U velikom intervjuu s Oprom Vinfri, Vitni je priznala kako je izgledao njen život s Bobijem.

"Sve do 'Telohranitelja' Bobi i ja smo tek povremeno uzimali drogu. Ali nakon tog filma sve je krenulo u tešku zavisnost. Drogirali smo se pušeći marihuanu pomešanu s kokainom. Bile su to silne količine droge, svaki dan. Ne, nismo pušili krek. Novac nije bio problem i nije bilo potrebe da uzimamo jeftinu drogu. Nije me bilo briga ni za glas ni za pevanje. Bila sam sigurna da sam postigla sve u životu i da dalje i više ne mogu. Sa 28 sam se udala, sa 30 rodila, a na računu sam imala milione. Ništa me više nije zanimalo", rekla je.

Ipak, osim s drogom, Vitni je imala još veći problem s Bobijem, koji je drogu neretko kombinovao s velikim količinama alkohola pa bi postao agresivan.

"Počela sam da razmišljam o odvikavanju i razvodu. Znala sam da Bobi i ja više ne možemo zajedno. Na njegov rođendan 2003. godine mi je pljunuo u lice. Videla je to i naša ćerka koja je stajala na stepenicama. Sledećeg jutra odlučila sam da odem. Krenula sam prema izlaznim vratima, a on je pojurio za mnom i gurnuo me uza zid i ošamario. Uzela sam telefon i udarila ga njime u glavu. Pao je na pod, a iz posekotine mu je tekla krv. Sve to opet je videlo naše dete. S obzirom na to da je Bobi tad bio pod uslovnom kaznom, odlučila sam da odem na sud i da prijavim nasilje. I pre toga prikupio je mnogo kazni zbog posedovanja droge i vožnje u pijanom stanju. A onda je i Bobijeva sestra novinama prodala fotografije iz našeg stana. Dugo sam krila da je Bobi u naletu besa sa zajedničkog portreta mene i ćerke Kristine meni odrezao glavu. A onda je dobio 'umetnički poriv' i počeo po zidovima da crta velike oči koje su me gledale sa svih strana. Bilo je zastrašujuće. Počela sam da shvatam da se iz toga može izroditi samo nešto vrlo loše", rekla je pevačica, koja nije htela da prizna da ju je i fizički zlostavljao.

Konačno jednog dana 2007. godine, u retkim trenucima pribranosti, rekla je Bobiju da ide u prodavnicu po mleko i šećer. Znao je da odlazi zauvek. Tako je i bilo. Nikad se više nije vratila. Kristinu je poslala kod braće i sestara, a ona se sklonila kod prijateljice. Prodala je sve što ju je podsećalo na brak s Bobijem – kuću, nameštaj, automobile... i prijavila se u Atlantu u kliniku za odvikavanje.

"Odabrala sam tu kliniku jer sam tamo mogla da boravim sa ćerkom. Kupila sam kuću u Kaliforniji i preselile smo se tamo. Imala je samo 14 godina kad smo prvi put razgovarale o razvodu, a oduševila me svojim komentarom. 'Mama, verujem ti jer me nikada nisi lagala, za razliku od tate koji nikad nije držao svoju reč'. Obećala sam joj da ću joj, kad malo odraste i kad bude spremna, detaljno objasniti moj i Bobijev odnos i razloge naše zavisnosti", obećala je Vitni svojoj ćerki, s kojom je gostovala u emisiji "Oprah Show", gde je Kristina najavila da i ona planira da postane pevačica.

Albumom "I Look to You" iz 2009. godine opet je osvojila Gremi. Sve je izgledalo kao da se u velikom stilu vratila na muzičku scenu i da je pobedila zavisnost. Ipak, kako će pokazati obdukcija, za nju je bila kobna poveća količina leka za smirenje, koje je dobijala na lekarski recept. Kristina je bila među prvima koja je dojurila u hotel nakon vesti o majčinoj smrti. Iste večeri Bobi Braun održao je koncert koji je posvetio bivšoj supruzi.

Danas, deset godina kasnije, nema više ni Bobi Kristine. Vitnina ćerka je nekoliko dana pre treće godišnjice majčine smrti, slično kao i njena majka – pronađena u hotelskom kupatilu. I ona je, nakon što je ostala bez majke, postala zavisnica, pa ju je porodica Bobija Brauna, koja je nastavila da se brine o njoj, takođe poslala u kliniku na odvikavanje. Ipak, nakon predoziranja, Bobi je pala u komu iz koje se više nije probudila. Umrla je u julu 2015. u 22. godini.

U svojoj knjizi Robin Kroford kaže da je homofobični pritisak bio taj koji je zaustavio njihovu nabujalu romansu, a naslutila je da zbog Vitnine teške zavisnosti od droge, a kasnije od lekova za smirenje, neće biti moguće da nastavi vezu s prijateljicom iz mladosti.

Čak je i Bobi Braun 2016. rekao da je Robin Kroford možda bila jedina osoba koja je znala da urazumi Vitni, kao i da je možda mogla da je spase:

"Kad se osvrnem unazad, mislim da je Robin bila češće prisutna u njenom životu, možda bi Vitni danas bila živa", rekao je tada Braun, koji je potvrdio da je Vitni bila biseksualka i da je bila u vezi sa Robin Kroford.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.