Višnja Baćanović: Živimo u nekoj vrsti kulture nasilja koje se relativizuje i opravdava VIDEO

Izvor: B92, 27.Jan.2021, 18:18

Višnja Baćanović: "Živimo u nekoj vrsti kulture nasilja koje se relativizuje i opravdava" VIDEO

O položaju žena u Srbiji govorile su sociološkinja Višnja Baćanović, Vedrana Lacmanović iz Autonomnog Ženskog centra i aktivistkinja organizacije Za mir i ženska ljudska prava Natalija Simović i psihoterapeutkinja Biljana Slavković, koja je istakla da je važno podsetiti da mi danas još živimo u patrijarhatu.

"Dominacija muškaraca nad ženama je još uvek prisutna kod nas, kao i dominacija odraslih nad decom, što smo mogli da vidimo u slučaju Aleksić, gde se nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobro čuo dečji glas. Nažalost,ostali su i danas trendovi da se više želi muško dete, a neka istraživanja pokazuju da je abortus ženskog deteta veoma čest", rekla je za televiziju Prva psihoterapeutkinja Biljana Slavković.

Sociološkinja Višnja Baćanović rekla je da se takvo shvatanje muško-ženskih odnosa nastavlja i u adolescentnim danima.

"Istraživanja pokazuju da više od polovine mladića kaže da je u redu devojci ponekad lupiti šamar i upravo u tom periodu se formiraju prvi odnosi, seksualni i emotivni. Mi i dalje živimo u nekoj vrsti kulture nasilja, gde se nasilje relativizuje i opravdava", zaključila je Baćanovićeva.

Dodala je da se devojčicama još od vrtića partnerska ljubav postavlja kao vrhunska vrednost, a da je muškarac lišen svake odgovornosti dokle god je voli.

Detaljnije o tome šta su o ženskim pravima govorile psihoterapeutkinja i sociološkinja, a i aktivistkinje Autonomnog ženskog centra i organizacije Za mir i ženska ljudska prava pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.