Veliko razočaranje: Prema novom otkriću, najverovatnije smo sami

Izvor: B92, 05.Apr.2018, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko razočaranje: Prema novom otkriću, najverovatnije smo sami

Život nalik onom na Zemlji najverovatnije je mnogo ređi i dragoceniji nego što se ranije mislilo, piše Dejli mejl.

Razlog za to su rezultati nove naučne studije, koja je pokazala da je jedan od elemenata zastupljenih na našoj planeti - fosfor, izuzetno redak u svemiru.

Ovaj element igra ključnu ulogu u skladištenju energije u ćelijama i njenom transferu, a takođe predstavlja deo hemijske okosnice DNK.

Fosfor nastaje tokom supernove - eksplozije masivne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvezde pred kraj njenog života.

Ipak, novi podaci ukazuju na to da tipična supernova ne garantuje nužno uslove za stvaranje fosfora.

Zemljani su možda imali izuzetno mnogo sreće, s obzirom na to da se naša planeta nalazi dovoljno blizu 'odgovarajuće' supernove.

"Prenošenje fosfora na novonastale planete često predstavlja neizvestan proces", kaže astronom Džejn Grivs sa Univerziteta u Kardifu.

"Smatramo da je samo nekoliko minerala koji su sadržali fosfor, a koji su dospeli na Zemlju, verovatno putem meteorita, postalo reaktivno dovoljno da učestvuje u stvaranju bio-molekula", dodala je doktor Grivs.

Naučnici su do ovih zaključaka došli posmatrajući ostatke dve supernove - Kasiopeju A (Cas A) i Mesjea 1 (Crab nebula).

Naučni tim je putem teleskopa na Kanarskim ostrvima tražio tragove fosfora i gvožđa u Mesjeu 1 - ostatku supernove iz sazvežđa Bik koja je eksplodirala pre 6.500 svetlosnih godina.

Istraživači su u prethodnoj studiji tražili tragove fosfora u Kasiopeji A, ostatku supernove udaljenom 11.000 svetlosnih godina od Zemlje.

Poređenjem dobijenih rezultata ove dve studije, naučnici su shvatili da se u Mesjeu 1 nalazi mnogo manje fosfora nego u Kasiopeji A, što je bilo veliko iznenađenje.

Nova otkrića su predstavljena na Evropskoj nedelji astronomije na konferenciji Svemirske nauke u Liverpulu.

Istraživači će dalje pokušati da ustanove da li ostacima drugih supernova takođe nedostaje fosfor.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prema novom otkriću, najverovatnije smo sami u svemiru

Izvor: Vesti-online.com, 05.Apr.2018

Život nalik onom na Zemlji najverovatnije je mnogo ređi i dragoceniji nego što se ranije mislilo, piše Dejli mejl. Razlog za to su rezultati nove naučne studije, koja je pokazala da je jedan od elemenata zastupljenih na našoj planeti - fosfor, izuzetno redak u svemiru...Ovaj element igra ključnu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.