Velika je gužva u kosmosu: Sateliti izvode manevre, a ima i otpada zbog letova

Izvor: B92, 20.Nov.2019, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Velika je gužva u kosmosu": Sateliti izvode manevre, a ima i otpada zbog letova

Evropska svemirska agencija objavila je nekoliko zanimljivih vesti među kojima je upozorenje da je u Zemljinoj orbiti velika "gužva" i da bi izbegli sudare ili oštećenja sateliti sve češće moraju da izvode manevre, upozorio je koordinator ESA Tomas Rajter.

Uz upozorenje da je Zemljina orbita puna različitog otpada, Rajter je rekao da se stanje znatno pogoršalo u proteklih nekoliko decenija i da će problem nastaviti dramatično da se umnožava.

"Mnogo je otpada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od svemirskih letova tamo", rekao je Rajter na forumu posvećenom radu kosmičkih letelica u nemačkom gradu Bremenu.

Rajner je upozorio i da je uspešno lansiran satelit koji će dovesti do radikalne promene globalnog pristupa internetu, ali nije objasnio o kakvoj se promeni radi.

Vest je i da je Rusija do sada u orbitu poslala rekordna 72 satelita, dok je Indija lansirala 31 satelit u svemir.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evropska svemirska agencija upozorila na "gužvu" u kosmosu

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Nov.2019

Evropskla svemirska agencija je objavila nekoliko zanimljivih vijesti među kojima je upozorenje da je u Zemljinoj oprbiti velika "gužva" i da sateliti, da bi izbjegli sudare ili oštećenja, sve češće moraju da izvode manevre, upozorio je koordinator ESA Tomas Rajter.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.