Uragan otkrio misteriozni kostur koji je zbunio naučnike

Izvor: B92, 21.Okt.2017, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uragan otkrio misteriozni kostur koji je zbunio naučnike

Kao što se i najavljivalo, uragan Ofelija snažno je pogodio obalu Irske i izazvao saobraćajni i energetski kolaps u celoj zemlji. U oluji su život izgubile tri osobe, oko 210 hiljada domova ostalo je bez struje, a velika materijalna šteta treba tek da se utvrdi.

Zatvorene su mnoge ulice, neki aerodromi, škole, javne službe, prevoz i prodavnice, a stanovnicima se preporučuje da ne napuštaju svoje domove.

Kako je Ofelija jakim vetrovima razorila Irsku, tako su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na površinu isplivale i neke misterije. Jedan takav je i pronađeni drevni ljudski kostur s netaknutim ostacima kože u selu Kilmor Ki na jugoistoku zemlje, piše Daily Mail.

Ostaci bi mogli biti stari i hiljadu godina, a otkrili su ih slučajni prolaznici. Budući da su vetrovi u utorak udarali brzinom i do 120 km/h, čini se da je njihova razorna snaga otkrila drevno groblje.

Patolog Meri Kasidi stigla je na mesto događaja i zaključila da bi ostaci mogli da potiču iz gvozdenog doba. Kostur je prenesen u Dablin na forenzičku istragu kako bi se otkrio uzrok smrti i starost kostiju.

Arheolog Mejv Sikori, stručnjak iz Nacionalnog muzeja rekao je:

“Sa sigurnošću možemo da kažemo da ovo telo nije nedavno zakopano. Verovatno je bilo položeno u grobu obloženom kamenom koji je sa godinama uništavala erozija. S druge strane, ne možemo biti sigurni koliko je telo staro dok se ne 'pozabavimo' radio-karbonskom analizom, odnosno određivanjem starosti organskih materija”, rekao je arheolog Mejv Sikori iz Nacionalnog muzeja.

Fotografije je na svom Fejsbuk profilu objavio fotograf Džim Kembel.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uragan otkrio misteriozni kostur koji je zbunio naučnike (FOTO)

Izvor: Vesti-online.com, 21.Okt.2017

Kao što se i najavljivalo, uragan Ofelija snažno je pogodio obalu Irske i izazvao saobraćajni i energetski kolaps u celoj zemlji. U oluji su život izgubile tri osobe, oko 210 hiljada domova ostalo je bez struje, a velika materijalna šteta treba tek da se utvrdi...Zatvorene su mnoge ulice, neki aerodromi,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.