Ujede dosadnih krvopija ćete izbeći ako slušate ovu muziku

Izvor: B92, 05.Apr.2019, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ujede dosadnih "krvopija" ćete izbeći ako slušate ovu muziku

Sunce vam obasjava kožu, povetarac struji kroz kosu i neko vam je upravo dodao kokos sa slamčicom. To se zove život.

Međutim, čim ste se malo opustili, počinjete da se drapate i grebete kožu na mestima ujeda komaraca koje imate svuda po telu.

Ali ne mora da bude tako, piše BBC.

Sudeći po nedavno izvedenom naučnom istraživanju, ujede komaraca možete da izbegnete ako slušate elektronsku muziku, a naročito dabstep i to dabstep koji pravi američki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << muzičar Skrileks.

Zvuk je "ključan za reprodukciju, opstanak i održavanje populacije mnogih životinja", saopštio je međunarodni tim naučnika sa ekspertizom o komarcima i bolestima koje prenose.

Naučnici su izložili odrasle komarce žute groznice (Aedes aegypti) elektronskoj muzici da bi videli da li može da deluje kao sredstvo za odbijanje.

Pesma "Scary Monsters And Nice Sprites" koja se nalazi na Skrileksovom istomenom nagrađivanom albumu, odabrana je jer u sebi ima miks izuzetno visokih i vrlo niskih frekfencija.

"Kod insekata, vibracije niskih frekfencija podstiču seksualne interakcije, dok buka ometa percepciju signala od drugih primeraka vrste i domaćina", rekli su naučnici.

Rezlutati istraživanja, objavljeni u naučnom žurnalu Akta Tropika, su odlične vesti i za nas i za Skrileksa.

Pesma je "zabavila" ženke odraslih komaraca, pa su zato ređe napadale domaćine i sa zakašnjenjem u odnosu na one koje nisu bile izložene dabstepu.

Naučnici kažu da je "pojava sisanja krvi bila manja dok je išla muzika".

Pored toga, naučnici su utvrdili da su se komarci izloženi pomenutoj pesmi "daleko ređe" parili nego komarci bez muzike.

"Činjenica da ovakva muzika može da odloži napad na čoveka, da smanji sisanje krvi i da ometa parenje daje nove mogućnosti za razvijanje lične zaštite od komaraca koja se zasniva na muzici, kao i drugih mera kontrole bolesti koje oni prenose".

Dakle, kada se sledeći put iznervirate na odmoru od češanja ruku i nogu, znate koju muziku treba da pustite preko bežičnog zvučnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.