U ovom gradu svi stanovnici rade i žive pod istim krovom (FOTO, VIDEO)

Izvor: BKTV News, 23.Okt.2018, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ovom gradu svi stanovnici rade i žive pod istim krovom (FOTO, VIDEO)

Zbog izuzetno niskih temperatura, u gradiću Vitir na Aljasci živi samo 220 ljudi, u okviru jedne zgrade, koja je ujedno i bolnica, policijska stanica i škola.

Naime, mesto je najvećim delom godine okovano snegom i ledom, a zbog loših vremenskih uslova, ponekad je nemoguće kretati se izvan grada.

Misteriozno jezero kog se Rusi plaše: Zaobilaze ga u širokom luku, a veruje se da na dnu spava đavo (FOTO)

Stoga su stanovnici koji su ostali u gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << nakon Drugog svetskog rata, sve ustanove smestili u jednu zgradu.

BTI zgrada, u kojoj stanovnici žive i rade, ima 14 spratova a u njoj se nalaze vlada, škola, bolnica, pošta, kao i mnoge druge ustanove.

Naime Begič toranj, kako je puno ime ove zgrade, sagrađen je 1957. godine kao stambeni kompleks vojnika koji su učestvovali u Hladnom ratu. Međutim, već 1960-ih godina, kompleks je napušten, u njemu danas živi svih 220 stanovnika Vitira.

Zbog jedne stvari na recepciji ovo je najčudniji hotel na svetu (VIDEO)



Zgrada je zamišljena i kao sklonište u slučaju bombaškog napada, pa je tako idealna za surove klimatske uslove Vitira, koji je sa jedne strane okružen okeanom, a ostale tri planinama.

Pored BTI zgrade, u okviru Vitira postoji još jedna zgrada, međutim ona je nakon napuštanja 1960. godine, ostala potpuno napuštena. Na ulicama ovog grada, takođe možete videti bioskop, kuglanu, prodavnice, bibilioteku, zatvor i pekare - ali su i oni podjednako napušteni.



Sve ove ustanove premeštene su u BTI zgradu, pa tako stanovnici Vitira ne izlaze iz nje, bez preke potrebe.

Čak je i saobraćaj u ovom gradu ograničen. Možete proći samo jednom, u rasponu od sat vremena,  s obzirom na to da izlaz i ulaz u grad moguć jedino preko stare pruge, koja se kompletno gasi u 10 i 30 svako veče. Neretko se dešava da stanovnici ostanu zarobljeni do ujutru. Iz tog razloga mnogo njih kod sebe ima majice sa natpisom "POW" (prisoner of Whittier - Zatvorenik Vitira).

Morate ga posetiti: Mistično ostrvo usred Mediterana mami turiste iz celog sveta

S obzirom na to da je ovaj gradić najvlažniji grad u Americi - kiša i poledica su stalni tokom šest meseci, dok je drugih šest Vitir okovan snegom usled izuzetno niskih temperatura. Brzina vetrova između 40 i 60 kilometara na sat, i najveća temperatura od -5 stepeni Celzijusa, glavni su razlozi zašto su se stanovnici odlučili da žive u okviru ove zgrade.

Istorijska mesta u Srbiji kao iz bajke: Dvorci koji vekovima fasciniraju izgledom i pričama koje skrivaju (FOTO/VIDEO)

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.