U Egiptu otkriveno naselje starije od faraona FOTO

Izvor: B92, 07.Sep.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Egiptu otkriveno naselje starije od faraona FOTO

Jedno od najstarijih sela u delti Nila, koja datira još od 5000. godine pre nove ere, otkriveno je u Egiptu.

Glavni arheolog Frederik Đio rekao je da je njegov tim pronašao silose sa životinjskim kostima i hranom, kao i grnčarskim i kamenim alatima, u plodnoj Tel al-Samari, u severnoj provinciji El-Dakalia, udaljenoj oko 140 km od Kaira, piše "Independent".

Ovo otkriće pokazuje da su ljudi živeli u ovom selu još 5.000 pre nove ere, odnosno 2.500 godina pre izgradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piramida u Gizi, aopštilo je Egipatsko ministarstvo antikviteta.

"Analizirajući biološki materijal koji je otkriven, arheološki tim zajedno sa Fredrikom Điom predstaviće nam jasniji pogled na prve zajednice koje su se naselile u Delti i poreklo poljoprivrede u Egiptu ", rekla je Nadia Kedr, službenica ministarstva odgovorna za egipatske, grčke i rimske antikvitete na Mediteranu.

Istraživači veruju da su poljoprivredne poslovi u selu mogli da se u velikoj meri oslone na kišu. Ovo bi moglo da pomogne da se rasvetli razvoj farme koja se zasniva na navodnjavanju, a koja se hiljadama godina.kasnije praktikovala duž obala Nila.

Nakon što oporave organski materijala uzet na ovoj lokaciji,, naučnici će moći da saznaju i jasnije vide kako su praistorijska društva živela u delti Nila.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PRONAĐENO SELO HILJADAMA GODINA STARIJE OD PIRAMIDA I FARAONA: Arheolozi u Egiptu otkopali naseobinu stariju od 7.000 godina! Evo šta su našli unutra! (FOTO)

Izvor: Kurir, 08.Sep.2018, 15:24

Arheolozi su pronašli jedno od najtarijih naselja u Egiptu, u delti reke Nil, koje datira oko od 7.000 godina do neolotskog doba.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.