Sud razvedenom paru dodelio zajedničko starateljstvo nad psom

Izvor: B92, 29.Okt.2021, 14:04

Sud razvedenom paru dodelio zajedničko starateljstvo nad psom

Razvedeni par iz Španije pokrenuo je bitku za starateljstvo nad psom Pandom, a sudija je odlučio da mesec dana bude kod jednog, pa mesec dana kod drugog vlasnika.

Par je od suda zatražio da utvrdi s kim bi trebalo da nastavi da živi njihov kućni ljubimac, pas Panda. Među dokazima koje su priložile obe strane našli su se ugovor o usvajanju, računi iz veterinarske ordinacije i fotografije na kojima su oboje sa psom.

Na kraju, sud u Madridu je smatrao da su obe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strane jednako odgovorne i da treba zajedno da nastave da se brinu o svom psu Pandi tako da će kuca odsad provoditi mesec dana kod jednog, pa mesec dana kod drugog staratelja. Sud je procenio da dokazi u postupku otkrivaju prisan odnos obe strane i psa koji je vredan zakonskog starateljstva.

Naučno dokazano: Psi na ljude gledaju kao na porodicu

Inače, Španija trenutno priprema nacrt novog zakona po kojem se životinje više neće smatrati objektima, nego će zakonski biti priznate kao živa bića. Ovaj status će olakšati sudski proces kad jedan od partnera zatraži zajedničko starateljstvo nad ljubimcem nakon razvoda.

Zakoni u svetu

U Velikoj Britaniji psi se po zakonu smatraju neživim bićima, odnosno predmetima poput automobila, kuća ili ostalih ličnih predmeta.

Slučajevi starateljstva svode se na utvrđivanje toga ko je jedini vlasnik. U Australiji ne postoji zakon o tome kakve bi odluke trebalo da donose sudovi nakon raskida ili razvoda para kada su u pitanju kućni ljubimci.

Francuzi su svoj zakon izmenili 2014. godine, pa se tako kućni ljubimci smatraju živim i osećajnim bićima, a ne pokretnom robom. Novi status za francuske kućne ljubimce znači da u brakorazvodnim parnicama parovi imaju pravo da se bore za zajedničko starateljstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.