Stručnjak: Evo kako je ovaj čovek preživeo 13 meseci na moru

Izvor: B92, 06.Feb.2014, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjak: Evo kako je ovaj čovek preživeo 13 meseci na moru

Priča o ribaru iz Salvadora koji je navodno proveo izgubljen na moru 13 meseci podigla je dosta sumnje kao i medicinskih pitanja.

Profesor medicine Klod Piantadosi sa Univerziteta Djuk rešio je da odgovori na neka od najvažnijih pitanja u vezi sa tim kako je ribar Hoze Salvador Alvarenga preživeo 13 meseci na moru i šta ga je i kako održalo u životu.

- Koliko čovek može da preživi bez vode i hrane?

Prosek iznosi 100 sati (otprilike 4 dana) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez vode i pet ili šest dana bez hrane. Možete da preživite znatno duže uz malo hrane ali onda dolazi do gubitka težine i deficita vitamina tako da je Alvarenga morao da tokom svog putovanja sakuplja hranu i vodu. Redovne padavine na Pacifiku je trebalo da mu obezbede kišnicu koju je mogao da pokupi sa dna njegovog čamca.

- Koliko je bitna hladovina?

Ona je apsolutno kritična. Telo se značajno zagreva kada je izložena direktnoj sunčevoj svetlosti i više se znoji. Slike čamca prikazuju kutiju od fajberglasa na sredina koja je mogla da služi kao sklonište a bilo kakvo platno je moglo da mu pomogne da bude skriven od sunca.

- Alvarenga je pričao kako je hvatao kornjače, ribe i ptice rukama kako bi ih pojeo. Da li je to moguće?

Tokom vremena dno čamca je moglo da postane sopstveni ekosistem jer bi se za njega lepile alge i meduze. One bi dalje privlačile druga stvorenja. Koliko često možete da zgrabite kornjaču ili ulovite ribu golim rukama? To ne znam. Ptičja krv nije slanije od ljudske tako da je mogla da mu pruži određenu hidraciju.

- Da li je bez voća i povrća mogao da dobije skorbut?

Zapravo, za razliku od ljudi, ptice i kornjače same prave sopstveni vitamin C tako da bi sveže meso tih životinja, posebno jetra, moglo da pruži dovoljno vitamina C kako bi se skorbut sprečio. Britanski mornari su dobijali ovu bolest zato što su jeli meso koje je odstojalo i koje je izgubilo ova svojstva.

- Zar ne bi trebalo da je dobio rane na rukama od morske vode?

Morao bi da se briše kako bi sklonio so i kako bi bio suv i izbegao rane. Ljudi na splavovima mogu da imaju ozbiljen probleme ali je dobro kada ste van vode.

- Postoje priče da je Alvarenga bio krupan čovek kada je otiša na kobno putovanje. Da li bi gojaznost mogla da mu pruži prednost?

Gojaznost bi bila velika prednost pošto bi mogao da živi na svojim zalihama sala i mišića jako dugo sve dok bi imao i vodu, vitamine i malo proteina.

- Zar nije izgledao previše zdravo i pomalo naduto kada je stigao?

Neuhranjenost može da se manifestuje na razne načine u zavisnosti od toga koliko vam fale kalorije ili protein. Pojedina neuhranjena deca u Africi izgledaju jako mršavo, poput štapa, dok su druga naduvena. Tek se u poslednjem stadijumu gladi pojavljuje taj izmučen izgled.

- Koliko je potrebno vremena da se neko oporavi od ovakvog putovanja?

Hidracija organizma može biti obnovljena za dan ili dva ali ponovno uzimanje hrane može biti problematično nakon dugo perioda gladovanja pošto telo može da izgubi sposobnost da apsorbuje nutrijente. Rehabilitacija mišića i fizička terapija mogu da potraju nekoliko nedelja.

- Da li na samom kraju Alvarengina priča može da bude istinita?

Da, ali krajnje neobična.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.