Sojuz možda oštećen tokom testiranja u Bajkonuru?

Izvor: B92, 04.Sep.2018, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sojuz možda oštećen tokom testiranja u Bajkonuru?

Svemirski brod Sojuz MS-09 možda je oštećen tokom testiranja u kosmodromu Bajkonur, rekao je danas izvor iz ruske svemirske industrije agenciji TASS.

Greška u izradi možda je počinjena u svemirskoj raketnoj korporaciji Energija. Takođe, postoji mogućnost da je svemirski brod oštećen u Bajkonuru", rekao je ovaj izvor.

On je dodao da korporacija Energija vrši kontrolu, dok se u Bajkonuru obavlja testiranje Sojuza.

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanici (ISS) morali su da zatvore malu rupu na modulu Sojuz zbog koje je u orbitalnom objektu počeo da opada vazdušni pritisak.

Na pitanje kako je moglo da se dogodii da rupa ostane neprimećena od juna, kada je svemirski brod stigao na ISS, izvor je rekao da je moguće da je "neki nepažljivi radnik napravio grešku".

"Potom se uplašio i zatvorio rupu specijalnim lepkom. To je dugo ostalo neprimećeno. Onda se lepak osušio i otpao", rekao je izvor.

Zvaničnici ruske svemirske industrije izvršiće provere svemirskih brodova Sojuz i Progres čija su lansiranja planirana u narednom periodu.

Naime, pre nekoliko dana generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin izjavio je da je na Stanici u toku vanredna situacija, zbog curenja vazduha koje je prouzrokovala manja pukotina na bočnom odeljenju ruskog svemirskog broda "Sojuz MS-09", koji se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Mediji su nešto kasnije javili da se pukotina pojavila usled pada pritiska na Stanici, preneo je TASS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.