Smrdibube iz Etiopije i Kine u Srbiji. Da li treba da ih se plašimo?

Izvor: B92, 09.Mar.2019, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrdibube iz Etiopije i Kine u Srbiji. Da li treba da ih se plašimo?

Nisu visibabe, ni laste, ali jesu vesnici proleća. Ružne, neprijatnog mirisa, dosadne i štetne. To su osobine insekta čija nam najezda preti s dolaskom lepog vremena. Reč je o smrdibubi, koja izlazi sa prvim zracima sunca iz skrovišta i napada naše domove i biljke.

Možemo li da se zaštitimo od ove invazivne vrste, da li su opasne po ljudsko zdravlje, koja je razlika između zelenih i braon smrdibuba?

Insekti žive na zemlji više od 300 miliona godina, a čovek >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << možda najviše dva miliona i ta činjenica najbolje objašnjava njihovu neverovatnu moć preživljavanja.

Olivera Petrović Obradović, entomolog, profesorka Poljoprivrednog fakulteta kaže da su insekti zaista neverovatna stvorenja, ali da nema nijedan razlog da se čovek plaši smrdibube.

"Nikako ne preporučujem da se uništavaju hemijom, već ih jednostavno zahvatite papirom i izbacite kroz prozor ili ubacite u teglu i zatvorite".

Profesorka naglašava da smrdibube ne ujedaju i nisu opasne po ljude, već su velike štetočine u biljnoj proizvodnji. "Različite vrste imaju različite preferncije prema biljkama".

Ona kaže da kada govorimo o braon i zelenim smrdibubama koje viđamo u okruženju, da su braon u Srbiju došle iz Kine, a zelene iz Etiopije.

"Insekti najčešće dolaze nenamerno preko dobara. Verujem da ćemo u budućnosti svi morati da imamo neke mreže na prozorima. Smrdibube su verovatno prezimile na skrovitim mestima u stanovima i sad se aktiviraju. One hoće da izađu napolje, traže biljke da se hrane".

Više o ovoj temi poslušajte u emisiji Jutro TV Prve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.