Šminka, pušenje i šećer samo su neki od uzročnika akni

Izvor: B92, 23.Jul.2018, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šminka, pušenje i šećer samo su neki od uzročnika akni

Nema osobe na svetu koja ne želi da ima besprekorno čisto lice. To je, nažalost, ponekad veoma teško, pogotovo ako genetika nije umešala prste i promešala vam “dobre karte”. Mnogi se i danas, u zrelom dobu, muče sa raznim bubuljicama, mitiserima, ali i aknama na licu.

Ako niste sreće da vam je genetika podarila čisto i sjajno lice, onda već odavno znate da je veoma važno da kožu negujete i redovno održavate njenu higijenu. Akne, koje su najvidljivije na licu, itekako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogu da smetaju, a mogu da budu pokazatelj nekih veoma ozbiljnih problema.

Iako se uglavnom pojavljuju tokom puberteta, u skladu sa hormonskim promenama, nije retko da se one „održavaju u životu“ i u odraslom periodu. Istraživanja pokazuju da akne „pogađaju“ od 80 do 90 odsto mladih, ali da samo 20 do 30 odsto njih zatraži lekarsku pomoć.

Poslednjih godina, sve više odraslih, pogotovo žena, bori se sa aknama i kasnije tokom života. Najčešće se javljaju na licu, ali nije čudno i da se pojavljuju na vratu, ramenima i leđima.

Njihovom stvaranju doprinosi četiri faktora i to su seboreja, odnosno prekomerno lučenje sebuma, hiperkeratoza (zadebljanje spoljnog dela kože), nakupljene bakterije (bakterijska kolonizacija) i zapaljenje.

Kao glavni uzrok i okidač nastanka akni smatraju se hormoni, te se zbog toga one češće javljaju upravo kod tinejdžera, kada su oni „najaktivniji“.

Za razvoj akni, pored hormona, može da bude „zaslužna“ i pojačana osetljivost lojnih žlezdi. Ove žlezde su, naime, naročito osetljive na hormone, pa se tako akne mogu pojaviti kod žena koje imaju poremećaj, koji je nastao disbalansom hormona, kao što je, na primer, sindrom policističnih jajnika.

Jedan od uzročnika nastanka akni mogu da budu i lekovi poput steroida i litijuma.

Iako nisu direktan uzročnik, postoje određeni „okidači“ za nastanak i razvoj akni poput ishrane koja je bogata ugljenim hidratima ili prekomerna konzumacija kravljeg mleka i mlečnih proizvoda. Pušenje, takođe može da podstakne nastanak akni, ali i šminka, koja začepljuje pore. Određeni preparati za negu kože takođe mogu da uzrokuju nastanak akni, pa dobro proveravajte šta nanosite na istu.

Kada je reč o lečenju akni dobro je posavetovati se sa lekarom šta vam je činiti, a oni koji sa njima imaju problem mogu da koriste preparate za čišćenje, toniranje i negu kao što je Eucerin DERMOPURE linija.

Takođe, ovim osobama može da bude propisana i medicinski terapija, kao što je terapija retinoidima ili oralnim antibioticima, ili kombinacija oba.

Svakodnevno treba i da koristite, pogotovo leti, preparate za zaštitu od sunca, koji su posebno formulisani za masnu i kožu sklonu aknama kao što Eucerin Gel-krem Oil control za zaštitu od sunca SPF 30 ili SPF 50+.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Akne: TRI stvari utiču na njih, rešite ih se ŠTO PRE!

Izvor: Svet plus, 23.Jul.2018

Ako vam nije genetika podarila čisto i sjajno lice, onda znate da je veoma važno da kožu negujete i redovno održavate njenu higijenu. Akne, koje su najvidljivije na licu, mogu mnogo da smetaju, a mogu da budu pokazatelj nekih veoma ozbiljnih problema...Iako se uglavnom pojavljuju tokom puberteta,...

Nastavak na Svet plus...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.