Izvor: BKTV News, 19.Maj.2017, 17:32

Slažete li se: Današnji muškarci su slabići i kukavice?!

Slažete li se: Današnji muškarci su slabići i kukavice?!

Sve češće čujemo kako više nema "pravih muškaraca". Neko za to krivi ukidanje vojnog roka, neko tvrdi da je uzrok slabljenje kulta porodice i tradicionalnih vrednosti, dok pak, ima i onih koji tvrde da su žene postale predatorke i da pored njih muškarci ne mogu da se istaknu.

Šta se još zamera današnjim muškarcima? Ne umeju da popravljaju "po kući", nisu dobri očevi niti zaštitnici, nemaju džentlmenske niti lepe manire, nisu romantični, a ni dovoljno ambiciozni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << />
Portal Stil izneo je četiri glavne zamerke današnjim mušarcima tvrdeći da su "ovakvi" jer ne provode dovoljno vremena s očevima i ne uče od njih osnovne stvari:

U današnje vreme, roditelji često "nadoknađuju" vreme koje nisu proveli sa decom skupim poklonima, i misle da su tako završili stvar. Udovoljavaju im u svemu, žele da im pruže sve najbolje, ali zaboravljaju da ih nauče da je sastavni deo života, osim pobede, poraz. I da je poraz ponekad dobar, jer nas uči važnim lekcijama. Tako dobijamo razmažene muškarce, koji u budućnosti ne umeju ni za šta da se potrude, sami izbore i na kraju dobiju, već čekaju sve na gotovo, kao kod svojih roditelja.

Iako se većina majki trudi da objasni muškom detetu da žensko treba tretirati sa poštovanjem, sve to ostaje na teoriji, dok dečak ne usvoji kroz lični očev primer, odnosno kako se on ponaša prema majci. Ukoliko majka daje sve od sebe da pokaže sinu da je lepo ponašanje prema ženama jedino ispravno, ako dečak celog detinjstva bude gledao oca koji je drzak, psuje ili čak bije ženu, teško da će naučiti nešto drugo, i to je tačka u kojoj potencijalni džentlmen postaje potencijalni nasilnik i samoživac bez manira.

Otac je najbolja osoba koja može da nauči sina kako da postane čvrst i jak, da se zauzme za sebe. Kada muškarac objasni dečaku da ljubaznost nije znak slabosti, to će lakše usvojiti nego kada mu to kaže majka - veliki procenat muškaraca (pa i onih u razvoju) misle da su žene slabiji pol i da se takva reakcija od žene i očekuje, ali ne i od muškarca. Otac (često iz iskustva) može lako da nauči svog sina kako da izbegne konfliktne situacije i tuče.

Današnji mladići retko znaju i sijalicu da promene, a kamoli da poprave šporet, okače luster, promene gumicu na česmi i slično. Setite se svog oca - on je verovatno kao i većina starijih muškaraca retko zvao majstora, već je znao sam da opravi kvarove po kući. Neki očevi misle da to njihov sin ne treba da radi, druge ne interesuje da im to pokazuje, ali bilo kako bilo, rezultat je nesposoban odrastao čovek koji će i za najbanalniji problem morati da traži stručnu pomoć i plaća druge za ono što je i sam mogao da uradi.

Iako ove tvrdnje deluju tačno i istinito, ipak treba sagledati i drugi ugao. Činjenica je da zbog današnjeg tempa roditelji (a naročito očevi) sve manje vremena provode s decom, jer su fokusirani na posao i materijalno, a neretko i puko preživljavanje.

Dalje, kult porodice sve više slabi godinama, a sve je manje pozitivnih primera i edukacije na ovu temu, na primer, kako rešavati konfliktne situacije u krugu porodice; te se sve češće dešava da se lako rešiv problem, kao što je komunikacija, pretvori u dramu s trajnim posledicama po sve članove.

Ne ide nam na ruku ni stanje u medijima, gde je ponajmanje sadržaja o lepim manirima i zaštitničkom ponašanje, a i u školama se više ne gaje veštine i ponašanja koje povoljno utiču na razvoj dečaka.

Naposletku, najmanje treba kriviti žene u svemu ovome, jer je uzrok "agresivne emancipacije" upravo u slabosti današnjih muškaraca, poremećenih odnosa i standarda.

Rasprave i razgovori o ovome mogu da idu u nedogled, a "krivca" je nemoguće naći, kao i odrediti univerzalni uzrok. Jedini savet koji je primenjiv za sve je da svako od nas da najviše što može i bude najbolji što može. Primera radi, jednu emancipovanu i samosvesnu ženu ništa ne sprečava da bude brižna majka i nežna partnerka, kao prezauzetog oca, da barem pola sata dnevno odvoji za aktivnosti s svojim detetom.

A svako od nas, kao pripadnik društva, može da afirmativno deluje na druge i gaji lepe manire koje mogu biti uzor deci. U prevodu, reagujte pozitivno i podstičite upravo onakvo ponašanje kakvo želite da vidite.

Nastavak na BKTV News...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.