Seks turniri u Hrvatskoj su javna tajna: Vijagra i droge - Koktel smrti; Mladići rizikuju živote

Izvor: B92, 13.Jun.2022, 21:49

Seks turniri u Hrvatskoj su javna tajna: Vijagra i droge - "Koktel smrti"; Mladići rizikuju živote

Žaleći se na glavobolju, mučninu i bolove koji upućuju na kamen u bubregu, jedan 19-godišnjak se javio lekaru, međutim, njegovo stanje bilo je posledica razuzdane vikend zabave.

Naime, mladić je na sopstvenu ruku popio tabletu od 100 mg Sildenafila - plavu pilulu vijagre, sa ciljem da pojača izdržljivost na svojevrsnom 'turniru' seksualne izdržljivosti.

Odlučo je da se pokaže pred devojkom, te je uzeo jaku dozu Vijagre, uveren da će "uraditi posao", i jeste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - ali uz opasne nuspojave.

Inače, priče o raskalašnim seks turnirima javna su tajna u hrvatskim gradovima, ali postavlja se pitanje ozbiljnih posledica kao i odakle tinejdžerima vijagra.

Kad "zagusti", tamošnja omladina Sildenafil kupuje u Neumu i Crnoj Gori gde se originalna Vijagra kupuje jeftinije i bez recepta, a stručnjaci ističu da je sve uočljiviji još opasniji trend da mladi sve češće vijagru kombinuju sa narkoticima, posebno sintetičkim.

Dubrovački urolog dr. Zaim Čustović rekao je kako je Vijagra razvijena istražujući lekove za kardiovaskularne bolesti povišenog krvnog pritiska i angine pektoris, kad se slučajno otkrilo da zahvaljujući boljem dotoku krvi do muških genitalija jedna supstanca iz leka deluje na erektilnu disfunkciju (ED).

"Uz pravilnu primenu propisanih doza lek se dosta dobro podnosi i većina muškaraca nema značajnih nuspojava, iako su mogući glavobolja, vrtoglavica, crvenilo kože, loša probava i začepljenje nosa te plavičasto ili žućkasto obojenje vida, ovo kod 1 odsto pacijenata ali je reč o prolaznoj smetnji. Moguće su i teže nuspojave: srčani udar, gubitak vida i dugotrajna i bolna erekcija duža od 2 sata te prijapizam koji, iako retko, može dovesti do trajnog oštećenja penisa i gubitka seksualnog života", rekao je doktor.

Kombinacija s drogom – "koktel smrti"

Za primenu Vijagre kod mladih dr Čustović kaže da neke zemlje beleže zastrašujući trend upotrebe tog leka među srednjoškolcima i adolescentima.

"To im ne bi trebalo ugroziti život jer su dobrog opšteg zdravlja, ali infarkt nije isključen. I upitno je šta sledi u sledećih 15 do 20 godina ako zdrava osoba koristi Vijagru koja vremenom stvara zavisnost i dolazi do rezistencije. Najveća poteškoća je gubitak dejstva leka te dolazi do rapidnog pada libida, impotencije i psihičkih smetnji", objašnjava dr Čustović.

On ističe da se najčešće kombinuje sa kokainom, ekstazijem i drugim amfetaminima, što su ponekad "kokteli smrti".

"Konzumiranje kokaina izaziva euforično raspoloženje i povećava seksualnu želju, ali smanjuje krvni protok krvi u krvnim sudovima i erekciju, dok Vijagra ima suprotni učinak jer širenjem krvnih sudova povećava protok u krvnim sudovima penisa. Ko konzumira kokain i Vijagru, izložen je povišenom riziku od srčanog i moždanog udara, ubrzanom radu srca i prijapizmu, a neretko se zbog serotoninskog sindroma razvije koma", objašnjava doktor.

Takođe, ekstazi (MDMA) je sintetički psihostimulans kardiovaskularnog sastava koji ubrzava srčani ritam, povećava krvni pritisak i telesnu temperaturu. Kombinacija s Vijagrom poznata je pod nazivom "sexstasy" i može da izazove vrlo ozbiljne i teške nuspojave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.