Sa zlatom u ustima sahranjeni pre 2.500 godina – otkriće u Kairu FOTO

Izvor: B92, 08.Dec.2021, 15:09

Sa zlatom u ustima sahranjeni pre 2.500 godina – otkriće u Kairu FOTO

Ostaci muškarca i žene koji su, u dve odvojene grobnice, sahranjeni sa zlatnom folijom umesto jezika otkriveni su u blizini Kaira. Tela pronađena u sarkofazima od krečnjaka stara su bar 2.500 godina.

Ostaci muškarca su dobro očuvani a njegova grobnica, koja je bila zapečaćena, sadrži nekoliko artefakata uključujući posude za čuvanje organa i pogrebne figurine od fajansa.

Ženski ostaci nisu u dobrom stanju i postoje indikacije da je njena grobnica opljačkana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Tim Univerziteta Barselone koji je pronašao grobnice procenjuje da potiču iz vremena 26. dinastije, preneli su egipatski mediji.

Zlatne pločice su u dobrom stanju i često se pronalaze kod egipatskih mumija. Postavljane su na jezik umrlog kako bi u zagrobnom životu duh preminulog mogao da razgovara sa Ozirisom, bogom podzemnog sveta i sudijom duša onih koji su umrli.

Verovalo se da je zlatni jezik mogao da "obrlati" Ozirisa i ubedi ga da bude milostiv.

Arheolozi ne znaju ko su bili muškarac i žena, ali su njihove grobnice postavljene jedna preko puta druge.

Muškarčeva lobanja je i dalje dobro očuvana i zlatni jezik mu je virio iz usta. Njegovo grobno mesto je bilo netaknuto od trenutka kada je zapečaćeno, pa su arheolozi pronašli 402 figurine od fajansa, male amulete i zelene perle.

Mumije sa zlatnim jezicima pronađene su na lokalitetu Tapoziris Magna, gde su arheolozi pronašli 16 grobnica usečenih u stenu, koje su bile popularne i u vreme antičke Grčke i Rima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.