Rešena misterija zagonetnog Mona Lizinog osmeha

Izvor: B92, 11.Avg.2015, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešena misterija zagonetnog Mona Lizinog osmeha

Mona Liza je verovatno jedna od najpoznatijih slika u istoriji zbog njenog očaravajuće osmeha. Kada pogledate direktno u njene usne, možete primetiti da je njen osmeh vrlo blag, čak neprimetan. Međutim, tek kada pogledate njene oči ili u kosu (istovremeno obraćajući pažnju i na usne) njen osmeh postaje širi.

Zaista, dok naše oči klize Mona Lizinim licem, same prave pokrete koji animiraju njen osmeh.

Ovi mehanizmi razlikovanja percepcije objekata na sredini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na marginama našeg vidokruga u naučnim krugovima nazivaju se “sukobom” centralne i periferne mrežnjače.

Naime, u vizuelnom polju, centralno i periferno izazivaju različite reakcije u našem mozgu. Dok su neuroni zaduženi za centralni deo našeg vida usmereni na vrlo mali deo sveta (ali nam pružaju visoku rezoluciju), neuroni zaduženi za periferni vid primaju veći deo vizuelne scene.

Da Vinčijev kod percepcije

Profesor Margaret Livingston sa Harvarda prvi put je objasnila ovu pojavu kroz simulaciju. Ona je želela da sazna kako naš um doživljava Mona Lizu, a eksperiment je sproveden u Adobe Photoshopu.

Njeno rešenje misterije Mona Lizinog osmeha je sledeće: on postaje sve očigledniji kako slika postaje zamućenija.

Prema nekim procenama, Leonardo da Vinči slikao je Mona Lizu u nekoliko slojeva: “srećno” lice preko “tužnog” i tako joj dao dimenziju koja se na prvi pogled jedva nazire, ali nas zauvek zadržava omađijanim njenom lepotom.

Alesandro Soranzo i Majkl Njuberi sa Šefild Halam univerziteta na sličan način ispitivali su sliku pod nazivom “La Bella Principessa” za koju je tek nedavno utvrđeno da ju je naslikao Da Vinči.

Studija objavljena u stručnom časopisu “Vision Research” utvrdila je da je slikana na sličan način kao Mona Liza.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rješena misterija zagonetnog osmijeha Mona Lize (FOTO)

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Avg.2015

Mona Liza je vjerovatno jedna od najpoznatijih slika u istoriji zbog njenog očaravajuće osmjeha. Kada pogledate direktno u njene usne, možete primijetiti da je njen osmjeh vrlo blag, čak neprimjetan. Međutim, tek kada pogledate njene oči ili u kosu (istovremeno obraćajući pažnju i na usne) ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.