Različit: Nemačka omogućila registraciju trećeg pola

Izvor: B92, 14.Dec.2018, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Različit": Nemačka omogućila registraciju trećeg pola

U Nemačkoj se do sada u matičnim knjigama rođenih u rubriku "pol" moglo upisati "muški", "ženski" ili "bez navoda". Sada će za interseksualne osobe u toj zemlji pod pojmom pol moći da se navede i "različit", piše Dojče vele.

Kao mogućnost je navedena i naknadna korekcija, ako je pol pogrešno upisan nakon rođenja, kao i promena imena. Ipak, za sve to je potrebno prvo dostaviti lekarsku potvrdu da je kod osobe medicinski utvrđena interseksualnost, odnosno da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reč osobama koje imaju i muška i ženska telesna obeležja.

Zakon je donet u četvrtak glasovima vladajućih stranaka demohrišćana (CDU/CSU) i socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu, čime je praktično skupština izvršila presudu Saveznog ustavnog suda donetu prošle godine.

Sud je tada doneo zaključak da obavezan izbor između dva pola predstavlja kršenje ličnih prava pojedinca i zabrane diskriminacije, navodi DW.

Nemačka medijska kuća saopštava i da je ova odluka, zbog svoje odredbe o uslovljavanju upisa pod "različit" donošenjem lekarske potvrde, naišla na oštre kritike.

Poslanici liberala (FDP) i levice smatraju da bi se, kod odluke o polu, pre svega trebalo orijentisati prema samoodređenju i ličnoj percepciji.

I udruženje homoseksualnih osoba LSVD kritikuje to što se interseksualnost u zakonu svodi na telesna obeležja, i ističe da upisivanje pola kao "različit" mora biti omogućeno svim ljudima "kojima je to potrebno i koji to žele".

I zagovornici ovakavog formulisanja odluke imaju svoju argumentaciju. Predsednica poslaničke grupe Alternative za Nemačku (AfD) Beatriks fon Torh, koja se protivi ukidanju obavezne lekarske potvrde, kaže da je, od kada čovečanstvo postoji, "pripadnost polu objektivna činjenica, isto kao i starost ili visina".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.