Psiholog sa Harvarda: Ovu pozu bi na poslu trebalo da izbegavate

Izvor: B92, 07.Maj.2016, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psiholog sa Harvarda: Ovu pozu bi na poslu trebalo da izbegavate

Poze kojima kolegama dajete na znanje da ste dominantni mogu učiniti da steknete više samopouzdanja i poboljšate svoj radni učinak, ali u određenim slučajevima mogu prouzrokovati više štete nego koristi.

Iako je dokazano da raskoračni stav sa rukama na kukovima utiče na povećanje nivoa kortizola i testosterona, psiholog sa Harvarda Ejmi Kadi navodi da ovu pozu nikako ne treba zauzimati tokom poslovnih sastanaka.

U seriji eksperimenata koje je Kadi sprovela, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispitanici su zamoljeni da proče fotografije osoba koje su zauzele upravo ovu pozu.

Pažljiva analiza ponašanja ispitanika pokazala je da bi ljudi nesvesno naglo skrenuli pogled sa lica prikazane osobe na njene noge ili u stranu čim bi pogledali fotografiju.

S druge strane, kada su osobe na fotografijama zauzimale submisivne poze poput sedenja na stolici sa opuštenim ramenima i prekrštenim rukama, ispitanici nisu skretali pogled sa njihovih lica, piše Independent.

“Zapamtite, ono što želite je da izgledate samouvereno i opušteno, a ne ostavite utisak kao da se iz trudite iz petnih žila da budete dominantni. Cilj je prisnost, a ne zastrašivanje. Zauzimanje dominantnog stava ostavlja drugim ljudima malo fizičkog i emocionalnog prostora”, zaključila je Kadi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ovu pozu na poslu izbegavajte

Izvor: Radio 021, 07.Maj.2016

Poze kojima kolegama dajete na znanje da ste dominantni, mogu učiniti da steknete više samopouzdanja i poboljšate svoj radni učinak, ali u određenim slučajevima mogu prouzrokovati više štete nego koristi...Iako je dokazano da raskoračni stav sa rukama na kukovima utiče na povećanje nivoa kortizola...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.