Prva sudska odluka o usvajanju deteta za LGBTIQ par: Zakon je na njihovoj strani!

Izvor: B92, 21.Dec.2019, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva sudska odluka o usvajanju deteta za LGBTIQ par: "Zakon je na njihovoj strani!"

Ovaj slučaj iz Hrvatske može da bude veliki preokret kada je u pitanju usvajanje dece kod istopolnih parova.

Zagrebački Upravni sud doneo je obavezujuću presudu po kojoj nadležno Ministarstvo demografije i porodice mora da donese odluku da istospolni bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo da usvoje decu. To je prvi takav slučaj u Hrvatskoj.

"Šegota i Kožić su u životnom partnerstvu od 2015. godine, a 2017. godine u nadležnom centru za socijalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaštitu prijavili su se za udomljavanje i usvajanje deteta", rekao je za slobodnaevropa.org Daniel Martinović iz udruženja "Dugine obitelji", koja okuplja LGBTIQ roditelje, one koji to žele da postanu i njihove porodice.

"Oni su označeni kao podobni udomitelji, ali kada je taj slučaj došao do Ministarstva demografije i porodice koje je trebalo da da konačnu odluku – oni su bili blokirani! Ministarstvo je reklo da oni ne mogu da postanu udomitelji. To je bio očit slučaj diskriminacije", navodi Martinović, te dodaje kako su i u drugim zemljama "sudovi ti koji guraju stvari napred".

Sanja Bezbradica Jelavić, advokat para Šegota – Kožić, pojašnjava gde su Centar za socijalnu zaštitu i Ministarstvo pogrešili kada su tvrdili da Zakon o udomiteljstvu ne omogućuje parovima u životnom partnerstvu da budu udomitelji.

"Oni su zanemarili odredbe Zakona o životnom partnerstvu, koji propisuje u član 37. da u svim sudskim i upravnim postupcima životni partneri imaju jednaka postupna prava i status kao i bračni drugovi. Osim toga, nisu implementirali obvezujuće presude Europskog suda za ljudska prava koje su moje stranke navodile kao relevantne i Centru za socijalnu zaštitu i Ministarstvu", kaže advokat Bezbradica Jelavić.

Martinović veruje da je za uspeh ovog postupka velika zasluga na paru Šegota – Kožić, koji nije želeo da odustane od onoga do čega im je bilo stalo.

"Ja bih rekao da je najviše njihova upornost doprinela. Oni su jednostavno rekli: 'Nećemo, ne pristajemo na to! Mi želimo da živimo u ovoj zemlji i mislimo da može bolje' i nastavili su dalje sa svojom tužbom", kaže aktivista Udržuženja "Dugine obitelji".

Ova odluka, osim dimenzije ljudskih prava pripadnika LGBTIQ zajednice, ima i širu humanu poruku koja upozorava na veliki broj nezbrinute dece u domovima.

Prema podacima Udruženja, broj dece u hrvatskim domovima za nezbrinutu decu raste iz godine u godinu. Početkom 2019. godine u domovima ih je bilo čak 1.000. Posebno je dramatično što raste i broj dece mlađe od tri godine koja završavaju u domovima, iako se prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, deca mlađa od sedam godina, a osobito ona mlađa od tri godine, ne bi nismela smeštati u domove, nego u udomiteljske porodice.

U Hrvatskoj je 2014. godine donesen Zakon o životnom partnerstvu koji omogućuje legalizaciju istospolne veze sa gotovo svim pravima kao i klasični brak, osim naziva i nemogućnosti usvajanja dece. Ovaj par je podneo i zahtev za usvajanje deteta, ali to još nije rešeno.

"Ista takva argumentacija kao za udomljavanje iznesena je i u postupku za usvojenje, jer potpuno je ista argumentacija u oba slučaja. Slučaj je je na Upravnom sudu i očekujemo da će se pozitivno razviti", pojašnjava advokat Bezbradica Jelavić.

Prvo životno partnerstvo u Hrvatskoj je sklopljeno 5. septembra 2014. godine. Prema službenim podacima Ministarstva uprave, do 30. juna 2019. bilo je 312 sklopljenih životnih partnerstava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.