Preminuo Ivan Rajtman, pamtićemo ga po filmu Ghostbusters

Izvor: B92, 14.Feb.2022, 10:47

Preminuo Ivan Rajtman, pamtićemo ga po filmu "Ghostbusters"

Ivan Rajtman, uticajni režiser i producent koji stoji iza omiljenih komedija, uključujući "Ghostbusters", "Animal House" and "Twins", preminuo je u 75. godini, piše "The Guardian".

Rajtman je umro mirno u snu u subotu uveče u svom domu u Montesitu u Kaliforniji, rekla je njegova porodica Asošijeted presu. Nije naveden uzrok smrti.

"Naša porodica tuguje zbog neočekivanog gubitka muža, oca i dede koji su nas naučili da uvek tražimo magiju u životu. Tešimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da je njegov rad kao filmskog reditelja doneo smeh i sreću nebrojenim drugima širom sveta. Dok privatno tugujemo, nadamo se da će ga se oni koji su ga poznavali kroz njegove filmove uvek sećati", naveli su njegova deca Džejson, Ketrin i Kerolin Rajtman u zajedničkoj izjavi.

Ivan Rajtman je rođen u Komarmu, u Čehoslovačkoj, 1946. godine. Njegova majka je preživela Aušvic, a otac je bio u pokretu otpora i vlasnik najveće fabrike sirćeta u zemlji. Rajtman je imao samo četiri godine kada je njegova porodica pobegla od komunističkog režima u Čehoslovačkoj, pri čemu su prvo otišli u Beč, a kasnije u Toronto.

Vremenom je Rajtman pokazao svoje sklonosti ka šou biznisu - pokrenuo je lutkarsko pozorište, zabavljao se u letnjim kampovima i svirao u kafićima sa grupom koja je izvodila narodnu muziku. Studirao je muziku i dramu na Univerzitetu Mekmaster i počeo da snima kratke filmove.

Godine 1975. producirao je predstavu "National Lampoon Show", u kojem su glumili Bil Marej, Džon Beluši, Brajan Dojl-Marej, Gilda Radner i Harold Ramis.

Osamdesetih je režirao film "Ghostbusters", gde su glumili Bil Marej, Den Ekrojd, Rik Moranis i ostali. Ovo ostvarenje je zaradilo koro 300 miliona dolara širom sveta i osvojilo dve nominacije za Oskara.

Drugi značajni filmovi koje je Rajtman režirao su "Twins", "Kindergarten Cop","Dave, Junior" i "Six Days, Seven Nights". Poslednji film koji je režirao je "Draft Day" iz 2014. godine, sa Kevinom Kostnerom u glavnoj ulozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

IZNENADNA SMRT - Svetski poznat reditelj PREMINUO U SNU: Porodica je potvrdila TRAGIČNE VESTI

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2022

"Tešimo se da je njegov rad kao filmskog reditelja doneo smeh i sreću nebrojenim drugima širom sveta."..Ivan Rajtman, uticajni režiser i producent koji stoji iza omiljenih komedija, uključujući "Ghostbusters", "Animal House" and "Twins", preminuo je u 75. godini, piše "The Guardian"...Rajtman...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.