Preminuo Rajko Petrov Nogo

Izvor: B92, 28.Nov.2022, 09:59

Preminuo Rajko Petrov Nogo

Rajko Petrov Nogo, srpski pesnik, esejista i književni kritičar preminuo je jutros u 77. godini.

Poznati srpski esejista rođen u Zagorju, u Hercegovini.

Kao dečak došao je iz rodnih Borija u Sarajevo i tu započeo školovanje. Nakon osnovne škole završio je Učiteljsku školu u Sarajevu, diplomirao je Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na sarajevskom Filozofskom fakultetu, a magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Od 2000. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predaje poeziju i kritiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izabran je 27. juna 1997, a za redovnog 21. juna 2004. godine. Član je Udruženja književnika Srbije. Upravni odbor Udruženja književnika Srbije ga je 30. marta 2012. godine predložio za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Član je prvog saziva Senata Republike Srpske od 1997, a ponovo je izabran 9. aprila 2009. godine.

Dobitnik je 23 nagrade, a do kraja 2007. godine objavio je 52 knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo slavni pesnik Rajko Petrov Nogo

Izvor: Luftika.rs, 28.Nov.2022

Rajko Petrov Nogo, srpski pesnik, esejista i književni kritičar preminuo je jutros u 77. godini.. Kao dečak došao je iz rodnih Borija, u Zagorju u Hercegovini, u Sarajevo i tu započeo školovanje.. Nakon osnovne škole završio je Učiteljsku školu u Sarajevu, diplomirao je Jugoslovensku književnost...

Nastavak na Luftika.rs...

Preminuo doktor i akademik Svetomir Stožinić

Izvor: RTS, 28.Nov.2022

Nakon kraće bolesti u Beogradu je preminuo lekar u penziji i akademik Svetomir Stožinić. Bio je doktor medicinskih nauka, internista kardiolog u prištinskom Kliničko-bolničkom centru i redovni profesor medicinskih fakulteta u Prištini i Beogradu. . Svetomir Stožinić je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.