Pre 7 godina na današnji dan, svet je ostao bez Gvozdene Dame

Izvor: B92, 08.Apr.2020, 17:46

Pre 7 godina na današnji dan, svet je ostao bez Gvozdene Dame

Na današnji dan 2013. godine umrla je bivša premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Margaret Tačer.

Zbog svog načina vladanja dobila je nadimak Gvozdena Dama i jedina žena koja je u Ujedinjenom Kraljevstvu obavljala dužnost premijera.

Iako je bila u braku, priča se da Margaret Tačer nikada nije želela da se uda, ali i da je bila velika ljubiteljka viskija.

Preživela je atentat 1984. godine, koji je organizovala Irska repulikanska armija. Bombaški napad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je odneo pet života, a Tačerova narednog dana nije otkazivala svoj dnevni raspored, već je uprkos svemu održala govor.

Gvozdena Dama je takođe bila jedna od malobrojnih zvanica na sahrani predsednika Tita. Govori se da su njih dvoje bili u dobrim odnosima.

Ona je tri puta osvojla mandat, ali njeni lik i delo do dan-danas vrlo polarizuu ljude u Britaniji.

Umrla je od moždanog udara 8. aprila 2013. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.