Izvor: N1 televizija, 03.Maj.2017, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postoji li politička volja za uvođenje doživotne kazne?

Predstavnici Fondacije Tijana Jurić i dnevnog lista Blic predali su predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković nacrt izmena krivičnog zakonika, koji predviđa uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža krivična dela, bez mogućnosti pomilovanja.

Izvor: N1

Radna grupa Ministarstva pravde, koja se bavi tom temom, pre dve godine je organizovala javnu raspravu i tu stala. Uprkos dosadašnjim razočaranjima, u Fondaciji veruju da postoji politička volja da se taj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << posao konačno završi.

Zbog brutalnog ubistva sedamnaestogodišnje Tijane Jurić, Dragan Đurić će iza rešetaka provesti punih 40 godina, ako ne izađe ranije zbog dobrog vladanja ili nekih drugih okolnosti.

Tijanine roditelje takva pomisao užasava i zbog toga su pokrenuli inicijativu da se izmeni krivični zakonik. Motiv su pronašli u, kako kažu, značajnom porastu nasilja u Srbiji u poslednjih pet godina.

Doživotni zatvor predložen je za teško ubistvo - deteta i trudnice, ubistvo maloletnog lica na svirep i podmukao način, silovanje - ukoliko je došlo do smrti deteta, obljubu nad nemoćnim licem ili detetom - ako je ishod smrt.

Po ugledu na engleski ili holandski zakon, ideja je da se svima njima zabrani mogućnost pomilovanja, ali i da se za ta dela zabrani izricanje kazni nižih od minimuma, koji iznosi 10 godina.

"Nastradala je mala Tamara, Ivana, Tijana, Katarina, Marija…. Da ih ne nabrajam, na žalost ima ih mnogo. I samim tim je to znak da bez obzira što mi, država i Fondacija, radimo na prevenciji, neke kazne moraju da se pooštre. Mi nemamo prava da to ne uradimo", izjavio je Igor Jurić.

Ubica Tijane Jurić jednog dana bi mogao da izađe iz zatvora i ništa ga ne sprečava da ponovi delo, kažu u Fondaciji. Najveći broj nasilnika nad decom i nemoćnima su povratnici, kažu oni i navode primer Čedomira Đukića, koji je u svojoj 67 godini ubio maloletnu devojčicu.

"Vladica Rajković je u razmaku od 15 dana izvršio dva ubistva, posle 15 dana je ubio i silovao dete od tri godine. Kada izdrži kaznu od 40 godina zatvora, pod uslovom da ne dobije amnestiju, uslovni otpust ili pomilovanje, i ne prođe nijedan vanredni pravni lek, on će imati 67 godina, znači dovoljno vremena kao Čedomir Đukić da ponovi ovo krivično delo", kaže Maja Atanasković iz Fondacije.

Predsednik upravnog odbora CEPRISA, sudija Miodrag Majić, međutim vidi problem u pokušaju da se bilo kom osuđenom uskrati pravo da traži smanjenje kazne i dodaje da je to već bilo tema u Evropskom sudu za ljudska prava.

"Čini mi se da tu treba biti oprezan jer iz onog što do sad znamo predlagači stavljaju predlog da ta lica nikada ne ugledaju svetlost dana, ali takva mogućnost je za Evropski sud za ljudska prava bila ocenjena kao problem da se inače dozvoljena kazna može smatrati nehumanom kaznom", objašnjava Majić.

Većina evropskih zemalja predvidela je doživotnu kaznu za određena krivična dela. Od država bivše Jugoslavije, nijedna ga još nije uvela.

Ideja o uvođenju doživotnog zatvora u Srbiji je aktuelizovana pre nekoliko godina, ali nikada nije bilo političke volje da se to i dogodi. Ministarstvo pravde formiralo je radna grupu koja se time bavila, ali nije imala uspeha.

Od javne rasprave pre dve godine, nema informacija o njihovom radu, a nemoguće je saznati zvog čega je nastao zastoj jer predsednik te radne grupe, profesor pravnog fakulteta Zoran Stojanović ne odgovara na pozive i poruke novinara.

U Ministarstvu pravde Srbije kažu da je stručna javnost uključena u izradu nacrta u tom trenutku zazuzela stav da je potrebno još vremena i šira javna rasprava kako bi se usaglasili da li bi doživotnu kaznu zatvora trebalo uvoditi ili ne.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.