Izvor: B92, 24.Okt.2019, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle više od 50 godina Italiji vraćena ukradena glava mermerne statue FOTO

Američki ambasador u Italiji Luis Ajzenberg vratio je danas italijanskim vlastima glavu statue, koja je ukradena sa arheološkog nalazišta u Rimu davne 1968. godine i dospela u privatne kolekcije.

Ajzenberg je predao mermernu glavu mitske figure Pan ministru kulture Dariju Frančeskinu na 50. godišnjicu ustanovljenja karabinjera kao jednog od četiri roda Oružanih snaga Italije, posvećene upravo povratku kulturnih artefakata.

Specijalni istražitelji karabinjera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primetili su mermernu glavu na katalogu sa aukcije u Kaliforniji 2016. godine i obavestili svoje američke kolege.

Američki ataše Armando Astorga rekao je da je taj deo statue donet u SAD sredinom 2000-tih, nakon što je godinama bio u privatnom posedu u Evropi.

Istragom, za sada, nije utvrđeno ko je bio "originalni lopov", napominje AP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.