Posle automobila bez vozača, stižu avioni bez pilota

Izvor: B92, 22.Jan.2019, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle automobila bez vozača, stižu avioni bez pilota

Mogu li u budućnosti računari i veštačka inteligencija u potpunosti da zamene pilote i u potpunosti nezavisno da upravljaju avionima? Kada se govori o budućnosti transporta, sve se više govori o autonomiji, pri čemu se prvenstveno misli na autonomna vozila, odnosno automobile, kamione i druga prevozna sredstva kojima će upravljati računari.

Automobili bez vozača već su prešli milione kilometara, testiraju se i kamioni u kojima ljudi volane prepuštaju mašinama, a Uber >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kreće s vrlo zanimljivim projektom autonomnih “romobila” i bicikala koji će, na poziv korisnika putem aplikacije, sami doći do njih i kada baterija bude pri kraju, sami će otići na punjenje.

O autonomiji ozbiljno razmišljaju i u avionskoj industriji te u budućnosti možda uopše više neće biti pilota u kabini jer će njihova mesta takođe da zamene računari i veštačka inteligencija. O autonomnim avionima više su puta govorili iz Erbasa, a njihova izvršna tehnološka direktorka Gracija Vitadini veruje kako će napredak u veštačkoj inteligenciji zaista omogućiti potpunu autonomiju aviona.

Kako prenosi Blumberg, Erbas je trenutno u tranziciji prema "operacijama samo s jednim pilotom", dok se potpuna autonomija očekuje kasnije. Naravno, ta tranzicija neće biti brza niti jednostavna jer pored brojnih tehničkih problema – veštačka inteligencija trebalo bi da bude gotovo savršena kada je u pitanju poletanje, sletanje i upravljanje avionom. Pogotovo u nekim nepredviđenim i retkim situacijama, veliki izazov predstavlja i problem kako nagovoriti regulatore da im dopuste da koriste ovu tehnologiju.

Iako uopšteno direktori velikih avio-kompanija ne vole da govore o ovoj temi, činjenica je kako bi u današnje vreme u kojem se govori o smanjenju troškova, kao i o manjku pilota, njihove kompanije imale velike prednosti od takve tehnologije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poslije automobila bez vozača, stižu avioni bez pilota

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2019

Mogu li u budućnosti računari i vještačka inteligencija u potpunosti da zamijene pilote i u potpunosti nezavisno da upravljaju avionima. Kada se govori o budućnosti transporta, sve se više govori o autonomiji, pri čemu se prvenstveno misli na autonomna vozila, odnosno automobile, kamione i druga...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.