Podsetimo se starih vremena: Igračke koje su se nekad koristile VIDEO

Izvor: B92, 14.Maj.2021, 12:54

Podsetimo se starih vremena: Igračke koje su se nekad koristile VIDEO

Deca se danas igraju igračkama u kojima preovladava elektronika, a društvene igre se sada nalaze u mobilnim telefonima i računarima. Nekada su deca sama smišljala svoje igre i igračke, ali u svetu moderne tehnologije nema mesta za dečju maštu.

Mnoga deca, ali i stariji ljudi dolaze na izložbu u galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu. Ovo je porodični događaj, koji predstavlja lepo sećanje na stara vremena, kada su se deca, sada već nečije bake i deke, igrala različitim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << igračkama iz cele bivše Jugoslavije.

"Celokupna izložba predstavlja industrijsku proizvodnju igračaka u periodu bivše socijalističke Jugoslavije", napominje kustoskinja Marijana Savić za TV Prvu.

Shodno ovome, u galeriji Narodnog muzeja, deca mogu videti kako je izgledala istorija igre, a oni malo stariji se mogu prisetiti mlađih dana.

Od bivših proizvođača igračaka možete naći: "Biserku" iz Zagreba, "Jugoplastiku" iz Splita, "25. maj" iz Labina, kao i mnoge druge.

Pored već pomenutih fabrika igračaka, galerija muzeja je izdvojila i igračke raznih izdavačkih kuća kao što su: "Dečije novine", "Politikin zabavnik", "Turistička štampa" itd.

Drugi deo izložbe, prema rečima kustoskinje Marijane Savić, najviše je posećen, jer predstavlja interaktivni deo između publike i ove izložbe. Naime, ovde stariji, ali i deca dolaze da se igraju i da uživaju u različitim igrama, kao što su: mice, ne ljuti se čoveče, igra pamćenja i mnoge druge.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.