Pitali smo vas zašto verujete u Boga - ovo su vaši odgovori

Izvor: B92, 07.Sep.2020, 15:11

Pitali smo vas zašto verujete u Boga - ovo su vaši odgovori

Našu anketu je za nepunih 5 dana popunilo preko 6.500 čitalaca, a čak 60 odsto je odgovorilo potvrdno, odnosno da veruju u Boga.

Svega 30 odsto naših čitalaca odgovorilo je da ne veruje u Boga, a manji broj, odnosno desetak odsto njih ne zna odgovor na ovo pitanje.

Mnogi su probali da objasne zašto neko veruje, a dosta njih je "branilo pravo da se veruje".

"Ne može se nekome ko ne veruje objasniti zašto se veruje. Svaki vernik imao je jedinstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iskustvo koje je toliko jako da više ne dovodi u pitanje veru. To nema veze ni sa inteligencijom, niti sa stepenom obrazovanja, vec isključivo sa duhovnim stanjem", jedan je od vaših komentara.

Bilo je i onih koji mislie da ovo pitanje "spada u intimu svakog čoveka i ne bi trebalo javno da se postavlja".

"Ko veruje, ima svoje razloge za to. Onaj koji ne veruje, takođe, ima svoje razloge. Trebalo bi i jedni i drugi da žive u toleranciji i razumevanju, bez agresije i ružnih reči koje upućuju jedni drugima kada je u pitanju vera ili nevera u Boga. Lično, verujem i ne želim ikoga da "privučem" na moju stranu, jer se vera stiče godinama kroz život i to je proces koji traje koliko i sam čovek", jedan je od komentara.

Javilo se i dosta onih koji su probali da objasne šta je ono u šta se veruje.

"Verujem u ljudsku dobrotu, sto čistije misli, u uzdržavanje od preterivanja, u ljubav prema bližnjem i daljem svom", glasi jedan od komentara.

"Verujem u Boga (Svetu Trojicu) koji je stvorio sve vidljivo i nevidljivo", objašnjava u komentaru još jedan čitalac.

"Ja verujem u kosmičku vertikalu... poravna ona kako treba."

Mnogo je onih koji su u komentarima pisali kako misle da je vera nametnuta, a evo i zašto:

"Vera je kod nas postala pomodarstvo. Ja sam đavo kada kažem da ne verujem u boga, a kada pitaš našeg domaćina šta predstavlja taj svetac koga slavi i čime je on zaslužio da ga slave nađu se u čudu", navodi jedan komentator dok drugi objašnjava da mnogi "veruju reda radi, nametnuta im vera od porodice, društva, države".

Bilo je i suprotnih mišljenja od toga da je vera nametnuta, o čemu svedoči sledeći komentar:

"Mislim da se rodiš sa verom u Boga. Moji roditelji su bili iz onog komunističkog doba i nisu me učili veri. Slava se slavila, deda je bio zakleti antikomunista, u Boga je verovao, a popove nije poštovao. Baka je bila prava vernica, rajska duša i oličenje pravedne i dobre osobe. Ne idem redovno u crkvu, verujem u Gospoda otkad znam za sebe, nije me niko učio tome".

Oni koji ne veruju pokušali su da objasne svoje razloge, ali su dodali da "poštuju svaku veru i svakog čoveka koji veruje u svog Boga":

"Ja u Boga ne verujem. Ne želim samo da mene neko osuđuje zato što ne verujem u nešto za šta nema dokaza da postoji. Ja verujem u logiku i nauku. Slavu ne slavim, ali poštujem sve praznike svoje države i nemam problem sa tim. Moje objašnjenje zašto ne verujem je u tome da mislim svojom glavom, a ne tuđom. Čovek je izmislio postojanje boga, bar u ovoj formi u kojoj se danas prezentuje. Takođe, vera ume da bude jako opasna i zaslepljujuća. Po meni je jako loše da vera upravlja ljudskim životom i određuje kako će neko živeti", glasi jedan od komentara.

"Religija: Sredstvo masovne manipulacije...", bio je komentar sa najviše pozitivnih, ali istovremeno i najviše negativnih glasova. Interesanto je da su prva tri preporučena komentara, ujedno oni sa najviše "ne preporučujem" glasova.

"Kolegi je prošli mesec preminula ćerkica od 4 godine od karcinoma. Saznali su 19. marta da je bolesna. Bog je morao da siđe peške i pomogne lično. To ruši veru u njega. Za sada, agnostik. Pokaži prijatelju".

Bilo je i onih neodlučnih:

"Želim dokaz da postoji Bog. Dakle ne kažem da ga nema, ali ni da ga ima. Agnostik sam",

"Nisam siguran da Bog ne postoji ali sam ubeđen, ako postoji, da se grohotom smeje načinu na koji ga ljudi interpretiraju", ostavio je jedan od komentatora.

Sa naučne strane dosta komentatora je pokušalo da pojasni neke stvari:

"Šanse da je sve postalo velikim praskom ili nekom silom, inteligencijom, svesti su pola - pola. Šansa da je ta sila, odnosno inteligencija religijski dogmatski Bog kako ga vernici abrahamskih religija doživljavaju je ravno nuli", jedan je od komentara.

"Svaki inženjer zna koliko su muke da bi se napravio neki uređaj i da bi radio, a kamoli živa bića na ovoj planeti i ceo ekosistem. Ko veruje u slučajnost i evoluciju, taj je u stvari fanatik. Čudo je koliko je sistem uspešan u usađivanju toga od malih nogu, iako je to teorija a ne nauka, jer se ne može dokazati. Pogledajte samo kako radi oko, probava, oplodnja, imunitet, koliko je sve svrsishodnodno. U srcu postoje dve komore, jedna sa manjim pritiskom koja tera krv u pluća, a onda se kiseonikom obogaćena krv vrati u drugu komoru, odakle se pod većim pritiskom pošalje celom organizmu da snabde sve ćelije kiseonikom kao gorivom. A to je samo kap u okeanu čuda biologije, dok su ljudska dostignuća i dan danas patetična u odnosu na to i pored sveg znanja koje imamo, a toliko se trudimo", jedan je od komentara suprotstavljenog mišljenja.

"Samo zaboravljaš da je za tu nedokazivu bajku, evoluciju potrebno 4 milijarde godina a taj period niko od nas ne može da koncipira u svojoj glavi. To je poenta priče.

"Pa odakle Kinezima kose oči? Da li ih je tvorac tako kovao ili su živeli na području jakog vetra i evolucija im deformisala oči. Interesantna je činjenica i da kako nauka napreduje, tako j religija sa njom napreduje. Do pre par stotina godina, svet je bio star 5.000 godina i nije se znalo za svemir. Sada odjednom, Bog stvorio svemir pre 13 milijardi godina. Šta je sledeće?", probao je da objasni svoje viđenje drugi komentator

"Svi smo mi vernici"

"Jedna grupa veruje da Boga ima, druga grupa vernika veli da Gospoda nema... Bitno je da ne krademo, ne ubijamo, da ne lažemo, da ne poželimo tuđe...", za kraj vaših komentara napisali bismo ovaj, koji savršeno oslikava raznolikost mišljenja naših čitaoca.

Komentara je bilo oko 400, a diskutuje se i dalje, te nam vaši utisci i dalje pristižu.

Jedno je sigurno, ovo pitanje jeste nerešiva enigma svih nas a Ustav Republike Srbije jasno kaže: "Jemči se sloboda misli, savesti, uverenja i veroispovesti, pravo da se ostane pri svom uverenju ili veroispovesti ili da se oni promene prema sopstvenom izboru. Niko nije dužan da se izjašnjava o svojim verskim i drugim uverenjima. Svako je slobodan da ispoljava svoju veru ili ubeđenje veroispovedanja, obavljanjem verskih obreda, pohađanjem verske službe ili nastave, pojedinačno ili u zajednici s drugima, kao i da privatno ili javno iznese svoja verska uverenja."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.