Ovu zagonetku može rešiti šestogodišnjak u Hongkongu, a vi?

Izvor: B92, 22.Jun.2015, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovu zagonetku može rešiti šestogodišnjak u Hongkongu, a vi?

Aleks Belos, matematičar koji svake nedelje „muči“ čitaoce britanskog „Gardijana“ novim zagonetkama, ovog puta ima nešto drugačiji izazov.

Za razliku od čuvene Šeril, ovaj zadatak će vam možda oduzeti nešto manje vremena.

Evo kako glasi:

U prizemlju kuće nalaze se tri identična strujna prekidača. Jedan od njih kontroliše lampu u podrumu. Zadatak je da otkrijete koji prekidač kontroliše lampu.

Pravila su sledeća: možete da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pritiskate prekidače kako god hoćete, a posle toga vam je dozvoljeno da samo jednom siđete do podruma i proverite da li je svetlo uključeno ili isključeno. Kako ćete posle toga znati koji prekidač je povezan sa lampom u podrumu?

Da pojasnimo: Kada ste u prizemlju, ne možete videti podrum, niti svetlo koje prosijava iz njega. Kad jednom odete u podrum, više ne možete da dirate prekidače.

Imate li rešenje?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.