Ovo su zemlje sa najobrazovanijim stanovništvom u Evropi (MAPA)

Izvor: B92, 18.Sep.2016, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su zemlje sa najobrazovanijim stanovništvom u Evropi (MAPA)

Infografika koju je sastavio češki lingvista, matematičar i umetnik Jakub Marian, pokazuje procenat ljudi širom Evrope koji imaju fakultetsku diplomu.

Mape pokazuju da postoje samo nekoliko regiona gde je više od polovine populacije obrazovano na tercijarnom nivou (imaju diplomu ili viši nivo stručnog usavršavanja). U te regione spada London, istočna Škotska, Valonski Brabant u Belgiji, Oslo u Norveškoj, Helsinki u Finskoj i Cirih u Švajcarskoj.

Marian je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napravio dve mape koristeći podatke evropske statistike koja je objavljena u decembru prošle godine.

Najinteresantniji podatak je da Nemačka zapravo zaostaje za drugim zemljama.

“Najinteresantnije mi je bilo otkriće da je Nemačka loše plasirana među svim razvijenim evropskim zemljama, što se naročito vidi na drugoj mapi. Međutim, to nije nužno loša stvar jer se funkcionisanje nemačkog obrazovnog sistema razlikuje od drugih evropskih zemalja”, rekao je Marian.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.