Omiljeni napitak svih Srba imaće drugačiji ukus i biće dosta skuplji!

Izvor: BKTV News, 20.Jun.2017, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omiljeni napitak svih Srba imaće drugačiji ukus i biće dosta skuplji!

Opsežno istraživanje "Kju gardensa" u saradnji sa naučnicima iz Etiopije, pokazalo je da će do kraj veka kafa biti lošijeg kvaliteta i znatno skuplja.

Naime, kako se zbog klimatskih promena menja njen kvalitet i smanjuju površine na kojima se uzgaja ova biljka, preti nam deficit ovog napitka, navode naučnici londonske botaničke bašte "Kju gardens".

Proizvodnja kafe u Etiopiji, kolevci najkvalitetnijeg zrna arabike, mogla bi da bude ugrožena u narednih 100 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ukoliko se ništa ne preduzme, upozorava se u izveštaju.

VLASNICI NEZADOVOLJNI I NEMOĆNI: Udarac koji SRPSKE KAFANE možda neće preživeti (FOTO)

"U Etiopiji i čitavom svetu biće sve manje kafe ukoliko ne učinimo ništa. Verovatno će biti manje ukusna i skuplja", rekao je doktor Aron Dejvis, jedan od autora izveštaja, preneo je Bi-Bi-Si.

(Lifehack) Is Our Daily Cup of Coffee Still Under Threat in 2017? https://t.co/6blCkeasi8

Prognozirana potrošnja premašuje proizvodnju već treću godinu uzastopno, navodi se u podacima Međunarodne organizacije za kafu (IKO). Do sada su velike zalihe iz rodnih godina omogućile da se izbegnu nestašice i veći rast cena. Izvoznici se sve više oslanjaju na zalihe, a redovne godišnje količine trenutno su na niskom nivou, navodi IKO. Postoji i bojazan od nepovoljnih vremenskih prilika u narednih nekoliko meseci u Brazilu i Vijetnamu, dva najveća proizvođača kafe u svetu.

"Isporuke kafe visokog kvaliteta ozbiljno su ugrožene klimatskim promenama, bolestima i pošastima, pritiskom na zemljište i nedostatkom radne snage, a potražnja za ovim vrstama kafe raste svake godine", rekao je doktor Tom Šiling, direktor Svetskog instituta za istraživanja o kafi i dodao da je u nekim područjima gde se uzgaja kafa temperatura već toliko porasla da je počela da utiče na kvalitet zrna.

"Logičan rezultat je da će cene morati da porastu, naročito kada je reč o zrnima najvišeg kvaliteta, koja su najugroženija", rekao je ovaj stručnjak.

Za smeh ili za brigu: Polovina Amerikanaca ne zna kako nastaje čokoladno mleko

Trenutne površine za uzgajanje kafe u Etiopiji mogle bi da budu umanjene za 60 odsto imajući u vidu potencijalni rast prosečne temperature za četiri stepena do kraja veka, prognozira se u studiji "Kju gardensa".

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.