Odlična vest za beloglave supove na Pešteru FOTO

Izvor: B92, 26.Okt.2020, 14:19

Odlična vest za beloglave supove na Pešteru FOTO

U Specijalnom rezervatu prirode "Peštersko polje" u Sjenici napravljeno je veliko hranilište za beloglave supove, na koje je od februara ove godine izneto preko 20 tona animalnog otpada. Ovo hranilište jedno je od najsavremenijih na Balkanu i za kratko vreme napravljene su velike uštede u reciklaži stočnog otpada.

Pešterski kraj bogat je stokom i dok nije izgrađeno hranilište, javljao se veliki problem, jer stočari nisu imali kuda sa uginulim životinjama.

"Mahom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su završavale na divljim, nesanitarnim deponijama. Sada mi uginulu stoku transportujemo na hranilište i na taj način beloglavi supovi imaju obezbeđenu hranu, što je naročito važno tokom zimskog perioda kada je mogućnost da se prehrane u prirodi dosta smanjena."

"Benefiti od ovog hranilišta su izuzetno veliki i značajni kako za stočare, tako i za beloglave supove, ali i za lokalnu samopuravu", izjavio je za Rinu Milorad Babić, čuvar zaštićenog područja.

Na teritorji opštine Sjenica trenuno se nalazi između 200 i 250 parova beloglavih supova, što ovu populaciju na ovom području čini izuzetno gustom.

Ekipa Fondacije za zaštitu ptica posetila je Specijalni rezervat prirode "Peštersko polje" i hranilište, a sa upravnikom je dogovorena buduća saradnja na monitornigu beloglavog supa.

"Ovo je odličan primer i za druge opštine koje imaju problema sa reciklažom stočnog otpada. U Srbiji se godišnje generiše 273.000 tona stočnog otpada od čega manje od 20 odsto završi u spalionicama, dok ostala količina 'nestane' na divljim, nelegalnim i neuređenim deponijama i nedostupna je supovima. Možda deo rešenja za čistiju Srbiju mogu da budu 'čistači prirode' - beloglavi supovi?", navode u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Umjesto na spaljivanje ili divlje deponije, uginule životinje “poklanjaju” beloglavim supovima

Izvor: SandzakPress.net, 26.Okt.2020

U Specijalnom rezeravtu prirode “Peštersko polje” u Sjenici napravljeno je veliko hranište za beloglave supove, na koje je od februara ove godine izneto preko 20 tona animalnog otpada. Ovo hrnailište jedno je od najsvaremenijih na Blakanu i za kratko vreme napravljene su velike uštede u...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.