Odakle je potekao čudni zvuk koji su astronauti čuli u svemiru?

Izvor: B92, 27.Feb.2016, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odakle je potekao čudni zvuk koji su astronauti čuli u svemiru?

NASA je tek sad pustila u javnost neverovatne audio snimke iz svemira, nastale 1969. godine.

Razgovor između Apollo 10 astronauta Judžina Sernana i Džona Janga, koji se odvijao 1969. godine dok su leteli s “tamne” strane Meseca, godinama je ostao daleko od očiju javnosti.

Iako su transkripti objavljeni 2008. godine, snimak njihove rasprave i zvukovi koje su spominjali tek su sad izašli u javnost.

A razgovoro je tekao ovako:

"Jesi li čuo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to? Taj zvižduk?"

"Da."

"Uhuuuuuuuu... Reci..."

"Jesi li i ti čuo taj zvižduk?"

"Da. Zvuči kao - znaš - svemirska muzika."

"Baš me zanima šta je to."

Zvuk je bio toliko čudan, da je ekipa raspravljala da da ga uopšte spominje nadređenima u NASA, iz straha da bi mogli ugroziti buduće svemirske letove.

Iako zvukovi mogu delovati kao dobar povod za diskusije o vanzemaljcima, tehničar NASA je objasnio da su radio prijemnici iz dve svemirske letelice (lunarnog i komandnog modula) jednostavno ometali međusobni rad.

Ovo objašnjenje pokušao je da ospori astronaut Al Vorden koji je izjavio da mu "logika govori da ako je nešto snimljeno, onda nešto tamo i postoji". Međutim, drugi astronauti ne dele njegovo mišljenje.

Majkl Kolins, astronaut Apollo 11 misije i prva osoba koja je samostalno odletela s druge strane Meseca, takođe se priseća čudnih zvukova, ali tvrdi da na njih nije obraćao mnogo pažnje.

"Čujem čudan zvuk iz slušalica", napisao je u svojoj knjizi "Carrying the Fire: An Astronaut's Journeys". "Da me nisu upozorili, đavolski bih se uplašio, ali srećom, radijski tehničari su mi već objasnili da je reč o mešanju signala dva modula".

Za razliku od Apollo 10, Apollo 11 je sleteo na površinu Meseca, nakon čega su čudni zvukovi nestali.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VIDEO: Odakle je potekao čudni zvuk koji su astronauti čuli u svemiru?

Izvor: Cafe.ba, 27.Feb.2016

NASA je tek sad pustila u javnost nevjerovatne audio snimke iz svemira, nastale 1969. godine.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.