Obnavlja se poslednja carska palata Nikolaja Drugog

Izvor: B92, 07.Nov.2019, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnavlja se poslednja carska palata Nikolaja Drugog

Aleksandrova palata, poslednji dom ruskog cara Nikolaja II i njegove porodice pre nego su streljani ponovo će biti otvorena za javnost sledećeg leta, nakon obnove vredne više miliona dolara, objavile su ruske vlasti.

Ova palata je među najboljim radovima talijanskog arhitekta Djakoma Kvarengia, izgrađena je krajem 18. veka za cara Aleksandra I, a 1905. postala je stalna rezidencija poslednjeg ruskog cara.

Smeštena je na rubu bivše carske priestonice Sankt Peterburga, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a obnova je počela 2012. Za javnost je potpuno zatvorena posle tri godine.

"Prve prostorije koje će opet biti otvorene za javnost su sobe cara i carice i carsko kupatilo dizajnirano u mavarskom stilu. Aleksandrova palata posebno je mesto", kaže Olga Taratjanova, direktorka muzeja u Carskom selu i objašnjava da je izgrađena isključivo za privatni život carske porodice.

Za razliku od drugih palata, u Carskom selu gde su bili letnjikovci Romanović, Aleksandrovu palatu nisu uništili nacistički vojnici tokom Drugog svjetskog rata. Služila im je kao vojno zapovedništvo i zatvor.

U dvorištu je bilo groblje Š-ovaca. Iz ove su palate car Nikolaj i njegova porodica proterani u Tobolsk u Sibiru u avgustu 1917. godine. Kasnije su svi odvedeni u Jaketerinburg gde su ih pogubili boljševici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.