Nova godina na samom rubu Sunčevog sistema

Izvor: B92, 31.Dec.2018, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova godina na samom rubu Sunčevog sistema

Kosmička sonda "Nju Horajzons" (engl. New Horizons) koju je NASA 2006. godine lansirala u svemir, 1. januara 2019. godine trebalo bi da stigne do najudaljenije tačke Sunčevog sistema kojoj je ikada pristupio uređaj sa Zemlje.

U ranim jutarnjim časovima 1. Januara 2019. Godine, "Nju Horajzons" će stići do te tačke, i proleteti pored svemirskog otkrića poznatog kao "(KBO) 2014 MU69" ili Ultima tule, koji je nazvan po uzoru na to kako su obeležavana na srednjovekovne mapama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i literaturi mesta izvan poznatog sveta, a pravo ime dobiće nakon što letelica NASA-e prođe pored njega i upozna se sa njegovim svojstvima, navodi britanski sajt Space.com.

Reč je, kako se navodi, o svemirskom telu veličine jednog grada koje se nalazi na 1,6 milijardi kilometara od Plutona u Kojperovom pojasu, oblasti malih tela Sunčevog sistema u obliku diska, iza planete Neptun i smatra se relikvijom nastanka Solarnog sistema.

"Nju Horajzons" leti brzinom od skoro million milja na dan (67.056 kilometara na sat) i najbrža je letelica koju je NASA ikada lansirala.

Glavni istraživač ove misije Dejvid Stern tvrdi da je otkrićima koje je sonda pronašla 2015. na Plutonu "samo zagrebana površina" svega što bi tek moglo da bude otkriveno, a da bi "Ultima tule moglo da bude nešto što nismo nikada ranije videli".

"KBO 2014 MU69" je, kako se navodi, više od deset puta veći i 1.000 puta masivniji od prosečne komete, a njegova širina iznosi oko 30 milja (48 kilometara).

Prema najnovijim teleskopskim snimcima napravljenim iz Argentine, veruje se da je "Ultima tule" deo binarnog para, odnosno dva objekta koji orbitiraju jedan oko drugog, navodi se u video snimku Jutjub kanala "Jeste li spremni" (R U Ready).

Stern navodi da će dan nakon što "Nju Horajzons" proleti pored MU69, na Zemlju početi da pristižu podaci i fotografije u visokoj rezoluciji.

"Istraživanje će utvrdivati da li tamo postoji atmosfera ili ne. Takođe ćemo istraživati da li KBO (objekat kojperovog pojasa) ima mesece i prstenove, mapiraćemo njega i kompoziciju njegove površine, izmerićemo njegovu temperaturu i mnogo više", navodi Stern.

Nijedna misija, kako kaže, nikada nije istraživala ovakav tip objekta, a podaci o njemu će stizati na Zemlju sve do kraja leta 2020. godine.

"Ova misija proučava nešto toliko divlje... Nešto što se nalazi tamo negde, toliko daleko od Sunca da se nije razvilo jer su temperature toliko niske da ne možemo da ih uporedimo ni sa čim", navodi Stern.

Kada je reč o "Nju Horajzonsu", Stern tvrdi da je sonda trenutno u odličnom stanju i dodaje da ona, prema procenama, može da radi još narednih 15-20 godina, dok nivo napajanja termoelektričnog radioizotopskog generatora ne padne do nivoa na kom više nije moguće da se sonda kreće.

"Nju Horajzons" je 2015. godine poslao prve slike Plutona i njegovog satelita Harona na Zemlju.

U međuvremenu su pristigle dodatne fotografije na kojima se vide, kako izgleda, niski, izolovani oblaci, što, prema rečima Dejvida Sterna, može da znači da je vreme na Plutonu još složenije nego što se prvobitno mislilo.

Takođe, kako je navedeno, fotografijama je utvrđeno da je najsvetlija površina Plutona jedna od najreflektivnijih površina svih tela u Sunčevom sistemu.

To je objašnjeno naslagama koje Plutonova tanka atmosfera ostavlja na njegovoj površini, što ga čini svetlijim od očekivanog, navodi se.

Osim toga, na Plutonovom mesecu Haronu orkrivena su klizišta i to su prva klizišta koja su viđena na nekom objektu Kojperovog pojasa.

Poslednji podaci o Plutonu koji su prikupljeni u julu 2015. godine, do Zemlje su stigli tek krajem oktobra 2016. godine. Ta otkrića su, kako se navodi, tek početak.

Do kraja 2021. godine, "Nju Horajzons" bi trebalo da prikupi podatke iz prostora većeg za 50 puta od udaljenosti Zemlje od Sunca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NASA u novu godinu ušla sa istorijskim otkrićem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2019, 06:46

Američka svemirska agencija NASA u Novu godinu ušla je sa istorijskim otkrićem - fotografijom najudaljenijeg objekta koji je ikad posećen u Sunčevom sistemu...Fotografiju nebeskog tela Ultima Tule poslala je sonda "Nju horajzons" (Novi horizonti) oko 30 minuta posle ponoći po lokalnom vremenu,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Letelica NASA uspešno prošla pored nebeskog tela iza Plutona

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jan.2019

Sonda "Nju horajzons" (New Horizons) američke svemirske agencija NASA uspešno je danas prošla najudaljeniji nebeski objekat koji su relativno izbliza ispitali ljudi - malog ledenog sveta u obliku čunja za kuglanje...Deset sati posle bliskog susreta na 6,4 milijarde kilometara od Zemlje, kontrolori...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.