Njihovo venčanje pratilo je 200 miliona: Nikada nije postao kralj, ali je bio njen fatalan muž

Izvor: B92, 12.Jun.2019, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njihovo venčanje pratilo je 200 miliona: Nikada nije postao kralj, ali je bio njen fatalan muž

Princ Filip, suprug kraljice Engleske, Elizabete druge, iako nikada nije postao kralj, značajno je svojim životom obeležio kraljevsku porodicu.

Njegov život je od detinjstva bio buran i ispunjen avanturama.

Filip, vojvoda od Edinburga, rođen kao princ Danske i Grčke, bio je dečak kada je revolucija u Grčkoj oterala njegovu porodicu iz zemlje koja je izgubila kraljevstvo, ali i značaj na političkoj karti Evrope.

Sa 18 godina se pridružio britanskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kraljevskoj mornarici, a upravo u tom periodu počeo je da se dopisuje sa tada 13-godišnjom princezom Elizabetom, koja se odmah zaljubila u naočitog plavog princa i već je tada odlučila da će baš uz njega da provede svoj život.

Odmah nakon završetka Drugog svetskog rata, mladi princ je zaprosio Elizabetu. Dobio je odobrenje od njenog oca, ali je Filipovo poreklo i umešanost njegove porodice u nacizam dovelo do toga da je morao da se odrekne svih svojih titula i prezimena dobijenih rođenjem.

Iako je to teško podneo, princ Filip je pristao i odrekao se svojih danskih i grčkih kraljevskih titula. Tako se kao običan britanski građanin oženio budućom kraljicom Elizabetom 20. novembra 1947. godine.

Brakom je stekao titulu vojvode od Edinburga, a tek 1957. godine dodeljena mu je i titula britanskog princa.

Filip i Elizabeta venčali su se u glamurozno uređenoj Vestminsterskoj bazilici u centru Londona. Bilo je to prvo kraljevsko venčanje koje je imalo televizijski prenos. Venčanje je pratilo oko 200 miliona ljudi širom sveta, što je doprinelo ponovnoj popularnosti kraljevske porodice.

Filipu je teško palo to što proslavi venčanja sa Elizabetom nije prisustvovala njegova porodica. Razlog je bila udaja njegovih sestara za nemačke prinčeve koji su bili nacisti.

Ubrzo nakon venčanja, Elizabeta je rodila princa Čarlsa. Par je u braku dobio četvoro dece. Pored Čarlsa, imaju i ćerku Anu, kao i sinove Endrua i Edvarda.

Kraljevski par oborio je rekord po dugovečnosti braka. Zvanično su najduže venčani kraljevski par u istoriji Velike Britanije. Njihova ljubav traje čak 72 godine.

Iako sve zvuči idilično, u braku ovog para nije baš sve bilo tako.

Supružnici su se često svađali, bilo je nagađanja i o njihovom razvodu, ali se on nikada nije dogodio.

Problem je nastao onog trenutka kada je na red došlo pitanje prezimena koje će nositi kraljevska kuća kada Elizabeta sedne na tron.

S obzirom na to da se Filip odrekao svojih titula, zadržano je kraljevsko Vindzor.

"Nisam ništa značajniji od amebe. Ja sam jedini muškarac u zemlji kojem nije dozvoljeno da da ime sopstvenoj deci", rekao je jednom prilikom Filip.

Nakon nekoliko godina zajedničkog života, britanski tabloidi su počeli da pišu o brojnim Filipovim neverstvima, a zbog njegovih prevara dolazilo je i do ozbiljnih problema u braku sa Elizabetom.

Navodno je Filip za svoje ljubavnice uvek birao nepoznate žene, a posebno je voleo konobarice i novinarke.

Nakon godina sukoba, izvor blizak kraljevskom paru izjavio je kako “Elizabeta prihvata te afere jer nema drugog izbora”.

Osim po prevarama, Filip je bio poznat i po brojnim ispadima kada su međuljudski odnosi u pitanju, a koji svakako ne priliče jednom princu.

Tako je neumesno i rasistički komentarisao Kineze nazivajući ih "kosookim", ali je i jednom punijem dečaku na Sajmu svemirskog programa i raketa rekao da njega to ne treba da zanima jer je "predebeo da bi bio astronaut".

Zbog takvih istupa princ Filip nema preterano dobru reputaciju u Velikoj Britaniji.

Iako su mu život obeležili skandali i afere, Filip je svojim šarmom oduševio kraljicu koja ga se nikada nije odrekla.

Princ Filip danas je proslavio 98. rođendan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.