Njegove poslednje reči bile su Dakle, istina je VIDEO

Izvor: B92, 10.Jun.2020, 18:44

Njegove poslednje reči bile su "Dakle, istina je" VIDEO

Na današnji dan 1868. godine ubijen je knez Mihailo Obrenović, koji važi za jednu od voljenijih ličnosti srpske istorije. Kako se danas, sa distance od 152 godine, sećamo ovog značajnog vladara, političara i diplomate?

Danas omiljeni srpski knez, a u svoje vreme ne tako voljen, prosvećeni apsolutista knez Mihailo Obrenović dva puta je vladao Srbijom. Prvi put od 1839. godine do 1842. godine, a nakon višegodišnjeg boravka u inostranstvu, vratio se na presto 1860. sve do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1868. godine. Istorija ga pamti kao patriotu, a njegovi politički potezi promenili su Srbiju.

Kada govorimo o spoljnoj politici kneza Mihaila, svakako jedna od najznačajnih stvari je pitanje konačnog iseljavanja Turaka iz Srbije i turskog garnizona, budući da je za vreme druge vladavine kneza, Srbija dobila carske gradove, uključujući i Beograd.

Na polju unutrašnje politike knez Mihailo je bio jedan od najvećih reformatora tog perioda, budući da je uspeo da se uspešnim zalaganjem i saradnjom sa tadašnjom političkom elitom u Srbiji, dovede do revizije tadašnjeg ustavnog sistema u Srbiji.

Za vreme prve vladavine, izmestio je prestonicu iz Kragujevca u Beogradu, a kasnije je izgradio i prvu bolnicu u Beogradu, uredio vodotokove i napravio je moderan regulacioni plan grada Beograda. Poznato je njegovo zalaganje za nauku i prosvetu, a sve to nije prošlo nezapaženo.

Ali očigledno neko nije voleo da Srbija ide putem modernizacije, jer se sve srušilo u jednom danu, a njegovo ubistvo bio je prelomni trenutak i veliki gubitak na putu razvoja.

Mihailo Obrenović ubijen je 10. juna 1868. godine na Košutnjaku u večernjim časovima. Ubila su ga braća Kosta, Pavle i Đorđe Radovanović, a njegove poslednje reči bile su "Dakle, istina je". Do danas nije otkriveno ko je nalogodavac ubistva.

Pogledajte prilog.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.