Nisu ustajale bez 10.000 dolara: Sada supermodeli imaju novi biznis FOTO

Izvor: B92, 19.Okt.2021, 14:29

Nisu ustajale bez 10.000 dolara: Sada supermodeli imaju novi biznis FOTO

Kultne fotografije koje je tokom devedesetih snimila jedna od najboljih fotografkinja u svetu mode i oglašavanja, Nemica Elen fon Unvert, dobijaju svoje mesto u digitalnoj umetnosti.

Njihovi akteri, supermodeli Klaudija Šifer, Naomi Kembel i Kejt Mos biće ovekovečene na sve popularnijim nezamenjivim tokenima (NFT) koje će Kriptograf, digitalna aukcijska kuća koja prodaje različite materijale sa slavnim osobama u glavnim ulogama, ponuditi kupcima iz celog sveta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Aukcija počinje 21. oktobra. Serija nazvana prosto, "Supermodel", imaće pet fotografija koje je Elen Fon Unvert snimila, a među njima i najpoznatiju na kojoj je Naomi Kempbel sa šljokičastim ušima Mikija Mausa i koja je prvi put objavljena na naslovnoj strani italijanskog Voga.

Te fotografije biće pretvorene u digitalne video-snimke na kojima se likovi supermodela preklapaju "poput duhova".

Deo novca od prodaje NFT-ova ići će na račune UNICEF-a, zatim fondacije "Fashion and releaf" koju je osnovala Naomi Kempbel, ali i jednom udruženju koja pomaže deci oboleloj od dijabetesa.

Inače, ovo nije prvi NFT projekat za Kate Mos. U maju ove godine ona je zaradila 17.000 dolara prodajući prethodno snimljen video "Sleep With Kate" na NFT-u. Time je 47-godišnjakinja postala jedna od pionirki ovakvih digitalnih formata iz modnog sveta.

Doslovno, Mosova je ostvarila ono što je još 1990. godine, na vrhuncu popularnosti, njena malo starija koleginica Linda Evanđelista rekla novinaru Voga, a po čemu je do danas ostala upamćena - da ne ustaje iz kreveta za manje od 10.000 dolara dnevne zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.