Ni kilogram više nije što je bio - promeniće njegovu težinu

Izvor: B92, 08.Jul.2017, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni kilogram više nije što je bio - promeniće njegovu težinu

Američki naučnici žele da promene globalni merni sistem uz tvrdnju da se mera za kilogram zasniva na nepreciznim i zastarelim standardima.

Cilindar od platine i iridijuma, težak tačno jedan kilogram, od 1889. godine je standardna mera prema kojoj se mere svi drugi kilogrami. Ta pramera se čuva pod staklenim cilindrom i ključem, ali je u proteklih 128 godina izgubio oko 45 mikrograma na masi - otprilike težinu jedne trepavice.

Iako se to možda čini beznačajnim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reč je o ogromnoj razlici za kompanije koje proizvode tegove i proizvode koji se zasnivaju na standardima američkog Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju. Jedan od primera je efikasnost filtera dizel motora, koja se meri masom čađi u mikrogramima.

Džon Prat iz NIST-a izjavio je za Independent da od toga zavisi mnogo stvari koje ljudi uzimaju zdravo za gotovo.

Prat i njegov tim uključeni su u međunarodnu inicijativu koja ima za cilj redefinisanje kilograma. Naučnici smatraju da bi kilogram trebalo da se zasniva na univerzalnoj konstanti, poput brzine svetlosti, koja se nikad ne menja, bez obzira na vreme i mesto.

Kao mera za novi kilogram odabrani su Plankova konstanta i matematička definicija koja se zasniva na njoj. Prošle nedelje stručnjaci su dobili najprecizniju meru Planckove konstante. koristeći Kiblov mehanizam koji koristi elektromagnetizam umesto vage, a naučnici će se sastati ovog meseca da bi utvrdili tu vrednost i da sledeće godine mogu da donesu novu odluku o definiciji kilograma koja se zasniva na toj konstanti.

Inače, najnovija mera Plankove konstante je 6.626069934 x 10^−34 kg∙m2/s, čime se menja stara mera od 6.62607004 x 10^−34 kg.m2/s.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerikanci žele da mijenjaju težinu kilograma

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jul.2017

Američki naučnici žele da promijene globalni merni sistem uz tvrdnju da se mjera za kilogram zasniva na nepreciznim i zastarjelim standardima...Cilindar od platine i iridijuma, težak tačno jedan kilogram, od 1889. godine je standardna mjera prema kojoj se mjere svi drugi kilogrami. Ta pramjera se...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Amerikanci žele da menjaju težinu kilograma

Izvor: Radio 021, 09.Jul.2017, 16:35

Američki naučnici žele da promene globalni merni sistem uz tvrdnju da se mera za kilogram zasniva na nepreciznim i zastarelim standardima...Cilindar od platine i iridijuma, težak tačno jedan kilogram, od 1889. godine je standardna mera prema kojoj se mere svi drugi kilogrami. Ta pramera se čuva...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.