Neverovatno otkriće o drevnom gradu za koji niko nije znao

Izvor: B92, 19.Feb.2018, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverovatno otkriće o drevnom gradu za koji niko nije znao

"Izgubljeni“ meksički grad koji su izgradili rivali drevnih Asteka imao je gotovo jednak broj građevina kao Menhetn i bio je dom 100.000 ljudi, pokazalo je novo istraživanje.

Rasprostranjeni urbani centar Angamuko bio je deo imperije Taraski, indijanskog naroda nastanjenog na visokom vulkanskom platou na severu meksičke države Mičoakan.

U pitanju je velika civilizacija sa početka 16. veka, iz vremena pre nego što su stigli Evropljani izazivajući pustoš ratovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i bolestima. Na određenom području još žive potomci pomenute civilizacije.

Grad je otkriven "Lidar sistemom". Naučnici su, pomoću lasera, iz vazduha uspeli su da sklope 3D mapu grada blizu današnjeg grada Morelija u državi Mičoakan.

Istraživanje je pokazalo da je reč o gradu površine preko 16 kvadratnih kilometara koji čine piramide, hramovi, putevi i trgovi.

"Sama pomisao na to da je ovaj grad postojao u srcu Meksika sve ovo vreme, a da to niko nije znao, je neverovatna“, ističe arheolog Kris Fišer.

Fišer je na osnovu napravljene mape procenio da je grad nastanjivalo 100.000 ljudi, u periodu između 100. i 1.350. godine.

"To je ogromno područje sa mnogo ljudi i mnogo građevina. Ako upotrebite matematiku, govorimo o 40.000 temelja, što je gotovo isti broj zgrada kao na Menhetnu."

Arheolozi su grad pronašli 2007. godine i pokušali da ga istraže na tradicionalan način, ali su ubrzo shvatili da će im u istraživanju proći 10 godina.

Istraživači su zatim upotrebili "Lidar tehniku" koja im je pomogla u otkrivanju detalja. Ona je pomogla arheolozima da početkom februara otkriju izgubljeni majanski grad u džungli regiona Peter u Gvatemali.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nevjerovatno otkriće o drevnom gradu u Meksiku

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Feb.2018

“Izgubjeni“ meksički grad koji su izgradili rivali drevnih Asteka imao je gotovo jednak broj građevina kao Menhetn i bio je dom 100.000 ljudi, pokazalo je novo istraživanje...Rasprostranjeni urbani centar Angamuko bio je dio imperije Taraski, indijskog naroda nastanjenog na visokom vulkanskom...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.