Nepoznati počinioci oštetili statuu staru 17 vekova; Vesić: Vandalizam

Izvor: B92, 08.Maj.2020, 17:39

Nepoznati počinioci oštetili statuu staru 17 vekova; Vesić: "Vandalizam"

Statuu staru 17 vekova u Velikom barutnom magacinu na Kalemegdanu, za sada nepoznati počinioci, jutros su srušili i oštetili.

U ovom magacinu se čuvaju istorijski spomenici i statue pronađene na prostoru čitave Srbije. Iz JP "Beogradska tvrđava" saopštili su da ova statua pripada Narodnom muzeju, kao i da je slučaj odmah prijavljen policiji, koja je izvršila uviđaj.

"Verujemo da će počinioci biti pronađeni i sankcionisani zbog skrnavljenja spomenika i uništavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kulturnog dobra", naveli su.

Dodali su u saopštenju i da će konzervatori Narodnog muzeja izvršiti procenu štete nastale na spomeniku.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas taj prostor i rekao da se nada da će počinioci biti pronađeni i kažnjeni za taj "vandalski čin".

"Statua u Velikom barutnom magacinu je sa kraja drugog odnosno početka trećeg veka, stara je 17 vekova, oko vek je čuvana, a sinoć se desilo da su neki huligani došli ovde i uništili je. To se nikada nije desilo na Beogradskoj tvrđavi", rekao je Vesić za Tanjug.

Dodao je i da Srbija nema mnogo sačuvane kulturne baštine i ocenio da je skandalozno da i ono malo što se čuva neko uništava.

Nadam se da će odgovarati, a ako su maloletni, da će odgovarati njihovi roditelji, koji očigledno nisu vaspitavali svoju decu, naveo je Vesić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.