Nekada samo ku*ve i mornari, danas skoro svi: Tetovaže su terale demone i starije su od Hrista

Izvor: B92, 08.Okt.2022, 20:00

Nekada samo ku*ve i mornari, danas skoro svi: Tetovaže su "terale" demone i starije su od Hrista

Tetoviranje, oslikavanje ljudskog tela unošenjem neizbrisivog pigmenta na kožu nije pojava novijeg datuma: ovakvo ukrašavanje praktikuje se još od neolita.

1. U tradicionalnim kulturama, pigment se nanosio pomoću igle, igle, trna ili nekog oštrog pomagala, provlačenjem obojenih niti kroz kožu te usecanjem "brazda" u kožu oštrim predmetima te ispunjavanjem tih rana pepelom, muljem i uz pomoć čađi. Tetovaže nisu imale puku estetsku funkciju: njima se iskazivao društveni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << položaj ili pak pripadnost određenoj grupi, a ponegde su imale i magijsko značenje, u smislu zaštite od sila zla.

2. Tragovi tetoviranja pronađeni na egipatskim mumijama iz drugog milenijuma p.n.e. smatrani su najstarijima, sve dok nije otkrivena mumija tetovirana "Ledenog čoveka". Na telu Ecija, našeg pretka koji je živeo pre više od 5.000 godina, nađeno je preko 60 tetovaža.

3. U delima Herodota, Strabona i Tacita spominje se tetoviranje kod Tračana, Grka, Gala, Germana i Brita. Rimljani su pak tetovirali kriminalce i robove sve do prihvaćanja hrišćanstva. U Evropi se tetoviranje ponovo pojavilo u doba geografskih otkrića i prvih kontakata Evropljana sa severnoameričkim Indijancima i Polinežanima, isprva uglavnom među mornarima i vojnicima.

4. Tā moko, praksa tetoviranja usana, brade i čela crnom i plavom bojom, stara je gotovo 1.000 godina. Ovakvi ukrasi nanosili su se izuzetno bolnom metodom rezbarenja: kod žena su simbolizovali lepotu, a kod muškaraca hrabrost. Uzorci su se razlikovali od osobe do osobe, jer se smatralo da je Tā moko spoljašnja manifestacija čovekove duše. Praksa je, tokom kolonijalnog razdoblja, zabranjena, a osamdesetih godina prošlog veka ponovo se počela vraćati u modu.

5. Pikti, rimski naziv za narod koji je u antičko doba naseljavao severnu Škotsku, dolazi od reči "piktus", što znači "naslikan". Pretpostavlja se da to ime ovaj narod, potomci pretkeltskoga domorodačkog stanovništva Irske i Britanije, duguje običaju bojenja tela odnosno primitivnoj vrsti tetoviranja.

6. Ratnice Amazonke su takođe imale tetovaže. Tela su im bila ukrašena tetovažama životinjskih likova što je kod protivnika izazivalo jezu.

7. Reč "tatoo" zapravo je tahićanska. Legenda o Tohuu, bogu tetovaže, opisuje oslikavanje mora i riba predivnim bojama, a bojenje vlastite kože u polinežanskoj kulturi smatra se znakom lepote. U drevna vremena, tetoviranjem se označavalo punoletstvo devojaka i mladića.

8. Pripadnici indijanskog naroda Cree, rašireni po celoj južnoj Kanadi, u prošlosti su se ritualno tetovirali kako bi oterali zle duhove: muškarci po čitavom telu, a žene samo ispod donje usne.

9. Za Pueblo Indijance, tetoviranje je bilo način označavanja pripadnosti određenoj društvenoj grupi. Kod pripadnika plemena Cahuilla, Kumeyaay i Yavapai, ukazivalo je pak na trenutak kad devojčica postaje žena, dok su Cocopah i Mojave Indijanci oslikavali svoja tela kako bi stvorili svojevrstan portal za komunikaciju s duhovima predaka.

10. Nova istraživanja infracrvenim senzorom na mumiji žene koju su arheolozi pronašli na lokalitetu Deir el-Medina u Egiptu potvrdila su da je njeno telo bilo prekriveno tetovažama. Procenjuje se da je mumija stara oko 3.000 godina, a posebna je po tome što je prva na kojoj su pronađene tetovaže sa motivima životinja i cveća – pređašnje tetovaže prikazivale su isključivo apstraktne znakove poput tačkica i crtica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.