Nekad je nemoguće predvideti da će mlada osoba pokušati sebi da oduzme život, jer ne daje jasne signale: Šta da radi roditelj koji ima zatvoreno dete koje ima masku bezbrižnosti?

Izvor: Prva.rs, 14.Avg.2018, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekad je nemoguće predvideti da će mlada osoba pokušati sebi da oduzme život, jer ne daje jasne signale: Šta da radi roditelj koji ima zatvoreno dete koje ima masku bezbrižnosti?

Psihološkinja je na početku razgovora istakla da je tema kompleksna. Mnogo faktora utiče na suicid, a posebno na samoubistva mladih. Tokom razgovora pomenula je tananu ličnost adolescenta, roditeljsku odgovornost i komunikaciju sa detetom, odgovornost medija i društva, brzo uspostavljanje kontakata među mladima i to takvo koje se ne produbljuje već ostaje na površinskom nivou...

Posebno se fokusirala na odnos roditelja i deteta:

„Teško je biti i dete i mlada osoba >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << u današnje vreme“, rekla je Vulićeva. Ona je istakla da je nekad nemoguće predvideti da će mlada osoba pokušati da se ubije jer ne daje jasne signale. Kada imamo dete koje je otvoreno, spremno da otvori dušu, da razgovara sa roditeljem, tada je roditelju lakše da primeti da se sa detetom nešto neobično dešava i da se menja. Ali, šta je sa onom decom koja sve to drže u sebi i imaju masku bezbrižnosti i ne puštaju vas u svoj svet?

Način na koji komuniciramo sa detetom, kako ga prekorevamo, ukazujemo na izvesne greške je takođe od velike važnosti.
Kada roditelji kritikuju detetovu ličnost, a ne ponašanje, onda se urušava tanani odnos sa detetom. Svaki put kada kaže nešto što je uvreda, roditelji stvaraju prazan prostor, vakum u kome može nastati nesuvisla ideja, između ostalog je rekla u veoma poučnoj diskusiji Radmila Vulić.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.