Nejasnoće u vezi sa testiranjem đaka: Roditelji će morati da potpišu blanko pristanak

Izvor: B92, 11.Avg.2020, 10:54

Nejasnoće u vezi sa testiranjem đaka: Roditelji će morati da potpišu blanko pristanak

U Austriji za nekoliko nedelja - od 1.septembra na istoku zemlje, a nedelju dana kasnije u drugim krajevima - počinje nova školska godina, a još nisu rešene nejasnoće oko testiranja đaka.

Ministar zdravlja Hajnc Fasman želeo bi da se kod dece, u slučaju sumnje na oboljenje, sprovede testiranje putem "testa grgljanja", usled kojeg deca koriste tečnost kojom ispiraju grlo, pa potom vrate u epruvetu, koja se šalje na analizu.

Prema njegovom mišljenju, takvi testovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogu brzo da se pronađu i ujedno bezbolno sprovedu.

Testiranje je u nadležnosti Ministarstva zdravlja, koje poručuje da takvi testovi imaju daleko nižu osetljivost, zbog čega je i dalje glavni standard u testiranju uzimanje brisa.

Ministarstvo dodaje da radi na tome da pronađe načine za brzo i efikasno testiranje u školama.

Dok je savezna vlast oko testova nejedinstvena, vlada pokrajine Beč donela je već odluku da će kod dece primenjivati testove putem ispiranja grla.

Roditelji će morati da potpišu blanko pristanak za testiranje dece u slučaju pojave zaraze u školi.

Ukoliko to roditelji ne žele da urade, preti im novčana kazna.

Inače ministar obrazovanja najavio je da neće, kao što je bilo na početku epidemije, doći do zatvaranja cele škole u slučaju pojave virusa kod nekog đaka, već da će samo oboleli biti poslati u kućni karantin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.