Naučnici znaju ko zaista vuče sanke Deda Mraza

Izvor: B92, 18.Dec.2017, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici znaju ko zaista vuče sanke Deda Mraza

Budući da je već dobro poznato da je glavni Deda Mrazov irvas crvenog nosa - Rudolf, mnogi pretpostavljaju da sanke sa poklonima, glavno sredstvo za planetarnu distribuciju dečjih igračaka, vuku isključivo irvasi mužjaci.

Nisu, međutim, u pravu, kaže zoolog Endru Hebda iz muzeja Nove Škotske u Halifaksu. On dokazuje da se radi o ženkama, prenosi kanadska javna mreža CBS.

I mužjaci i ženke irvasa imaju rogove i jedina su vrsta jelena sa tom karakteristikom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mužjaci se tokom sezone parenja svojim rogovima tuku za ženke i oni im tokom jeseni otpadnu.

"Ženke, s druge strane, zadržavaju rogove sve do porođaja, što se događa negde na proleće. Dakle, jedini irvasi koji u ovo doba godine imaju rogove su ženke", kaže Hebda.

Na slikama, u filmovima ili u obliku igračaka, irvasi Deda Mraza uglavnom su prikazani sa rogovima. Pogrešno, kaže nauka.

Iako su donekle rasvetlili ko vuče Deda Mrazove sanke, naučnici još nisu dali odgovor na drugo važno pitanje - kako je moguće da irvasi lete?

Ali, to je neka druga priča...

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.