Naučnici otkrili revolucionarne dokaze o razvoju života na Zemlji

Izvor: B92, 12.Feb.2019, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici otkrili revolucionarne dokaze o razvoju života na Zemlji

Naučnici su u kamenolomu u Gabonu otkrili revolucionarne dokaze o razvoju života na zemlji - mogućnosti prvobitnih živih organizama da se sami pomeraju.

Kako navodi Rojters, naučnici su pronašli odlično očuvane fosile u crnom škriljevcu starom 2,1 milijardu godina.

Tu su pronašli cevaste strukture koje su napravili organizmi koji su se kretali kroz retko blato. Fosili datiraju iz perioda kada je život počeo da evoluira u kompleksnije oblike.

Međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tim, predvođen naučnicima sa Univerziteta u Poitiersu u Francuskoj, rekao je da otkriće dovodi do novih pitanja o istoriji života, prenosi Independent.

"Da li je ova biološka inovacija uvod u više usavršene oblike kretanja ili eksperiment koji je bio prekinut drastičnim padom stope atmosferskog kiseonika koja se dogodila pre približno 2.083 milijarde godina?", pitaju se naučnici.

Kako su naveli naučnici, reč je o više ili manje vijugavim strukturama koje su cevaste, prečnika od nekoliko milimetara, i prolaze kroz fine slojeve sedimentnih stena.

Život se pojavio u okeanima na Zemlji pre oko četiri milijarde godina, ali najraniji oblici života nisu bili sposobni da se samostalno kreću.

Kako oni izgledaju, pogledajte u videu:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.