Naučnici našli način da spasu vrstu severnog belog nosoroga

Izvor: B92, 01.Avg.2021, 18:02

Naučnici našli način da spasu vrstu severnog belog nosoroga

Postignut je veliki napredak u očuvanju retke vrste severnog belog nosoroga - napravljena su još tri embriona.

Međunarodni konzorcijum BioRescue se bavi spasavanjem severnog belog nosoroga još od 2019. godine.

Tim međunarodnih naučnika, predvođen profesorom Tomasom Hildebrandtom, postigao je veliki napredak.

Naime, u laboratoriji su napravljena još tri embriona, čime je ukupan broj embriona porastao na 12.

Naučnici su uzeli jajne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ćelije jedne od dve preostale ženke severnog belog nosoroga u kenijskom parku za divlje životinje i ukrstili ih sa zamrznutim spermatozoidima dva uginula mužjaka.

Dva od tri nova embriona su nastala ukrštanjem jajnih ćelija sa spermatozodom severnog belog nosoroga Sunija, čiji je genetski kod poslužio za sve postojeće embrione.

Treći embrion je napravljen nakon što je prvi put korišćen spermatozoid Angalifua, nosoroga koji je živeo u Safari parku San Dijego, a koji je uginuo 2014. godine.

Trenutni plan je da se stvori što više embriona na svaka tri do četiri meseca, a onda će se obaviti implantacija u surogat majke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.