Naučnici: Šta se krije iza vrelog talasa koji je zahvatio Evropu?

Izvor: B92, 27.Jul.2018, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici: Šta se krije iza vrelog talasa koji je zahvatio Evropu?

Toplotni talas koji je trenutno zahvatio Evropu predstavlja "nedvosmisleni znak" klimatskih promena koje postaju "sve izvesnije", navodi se u danas objavljenoj preliminarnoj studiji naučnika svetske mreže o vremenskim prilikama (World Weather Attribution WWW).

Od početka toplotnog talasa koji je zahvatio severnu hemisferu pre nekoliko nedelja, naučnici ističu da taj talas odgovara ranije predstavljenom modelu o klimatskim promenama.

Naučnici su ipak upozorili da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << globalno gledano jedan klimatski poremećaj ne može da se pripiše samo ekstremnim vremenskim prilikama jer postoje i drugi faktor kao što je ljudski faktor.

Istraživači su ispitivali klimatske modele i zaključili da trenutni toplotni talas zabeležen u Finskoj, Danskoj, Irskoj, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj odgovara tom modelu klimatskim promena koje su sve izvesnije.

"To je nedvosmisleno znak klimatskih promena. Ono što se smatralo ekstremno toplom situacijom postaće uobičajeno vreme, a u nekim slučajevima već i jeste", rekao je naučnik Frederik Oto. Mreža WWA već je prošle godine navela da je toplotni talas u leto 2017. godine bio takodje znak odredjenih klimatskih promena.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naučnici: Šta se krije iza vrelog talasa koji je zahvatio Evropu? (VIDEO)

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jul.2018

Toplotni talas koji je trenutno zahvatio Evropu predstavlja "nedvosmisleni znak" klimatskih promena koje postaju "sve izvesnije", navodi se u danas objavljenoj preliminarnoj studiji naučnika svetske mreže o vremenskim prilikama (World Weather Attribution WWW)...Od početka toplotnog talasa koji je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.