Nasilje nad ženama postalo politička tema, ali ne i društvena VIDEO

Izvor: B92, 05.Maj.2021, 15:55

Nasilje nad ženama postalo politička tema, ali ne i društvena VIDEO

Nasilje nad ženama je veoma česta tema, kako u medijima, tako i u društvu, ali da li se zaista radi na tome i koliko?

Ženska ogranizacija "Fenomena" iz Kraljeva pokrenula je kampanju nulte tolerancije za partnersko nasilje prema ženama, u okviru projekta "Stop protiv nasilja".

"Cilj kampanje je da se postigne nulta tolerancija na nasilje, time da se društvo ohrabri i informiše o tome kako da reaguje na nasilje", rekla je gostujući u "150 minuta" na Televiziji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prva Milica Kravić Aksamit, novinarka i aktivistkinja pomenutog projekta.

Biljana Maletin iz Ženske platforme za razvoj Srbije kaže da je ova kampanja pokrenuta kako se problem nasilja nad ženama, sa kojim se suočavaju porodice, ne bi "zamaglio" zbog trenutne situacije sa pandemijom.

"Ono što je bitno jeste da preventivni razgovori mogu da pomognu, ali da u njima moraju da učestvuju svi segmenti društva, poput medija, novinara, obrazovnih institucija. Da bi se postigla ta nulta tolerancija na nasilje, moramo svakodnevno da reagujemo i bavimo se situacijama koje se događaju ženama", rekla je Biljana Maletin za 150 minuta.

"Nasilje je prisutno u svakodnevnom govoru i ponašanju, važno je da svi zajedno delujemo", kaže ona.

Navela je da je saradnja institucija jedna od najbitnijih kada se radi o brzom reagovanju na nasilje, ali da je i jedan od važnijih nivoa i društveno reagovanje, kao i da je neophodno da društvo veruje u ravnopravnost svake vrste.

"Kovid nasilje je vratilo na staro rodne uloge, u toku pandemije i mera koje su bile na snazi zaustavljeni su ti sistemi podrške koji postoje da bi se funkcionisalo, povećao se broj radnih sati žena u kući tokom kovid krize i to nije samo u Srbiji, nego i u svetu", istakla je Biljana Maletin.

"Nasilje u porodici je postalo politička tema, nedostaje promena u društvu i povezivanje institucija da bismo počeli konkretno da se bavimo problemom", zaključila je Biljana Maletin.

Učesnice ove kampanje su pažljivo odabrane, kao i njihove priče, a o tome više u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.