Najveće praistorijsko utvrđenje u Evropi staro je 3.400 godina

Izvor: B92, 07.Avg.2018, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveće praistorijsko utvrđenje u Evropi staro je 3.400 godina

Rumunski i nemački arheolozi pronašli su na zapadu Rumunije praistorijsko utvrđenje staro 3.400 godina.

Reč je o "jednom od najvećih praistorijskih utvrđenja u Evropi iz Broznanog doba" izjavio je arheolog Florin Golgatan za agenciju AP.

Golgatan, istraživač sa Arheolškog instituta u Klužu, rekao je da je tim koristio specijalnu arheološku magnetsku opremu za podzemna merenja.

Prošle nedelje je kod mesta Santana završeno otkopavanje 55 hektara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na lokaciji od 80 hektara na kojoj je nalazište koje potiče iz perioda od 1.400 do 1.200 godine p.n.e. Plan je da se radovi nastave sledeće godine.

Golgatan je rekao su nemački arheolozi pomogli finansiranjem i specijalizovanom opremom.

Rumunski arheolozi su počeli iskopavanja na toj lokaciji 2009. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najveće praistorijsko utvrđenje u Evropi staro je 3.400 godina

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Avg.2018, 01:16

Rumunski i njemački arheolozi pronašli su na zapadu Rumunije praistorijsko utvrđenje staro 3.400 godina...Riječ je o "jednom od najvećih praistorijskih utvrđenja u Evropi iz broznanog doba", izjavio je arheolog Florin Golgatan za agenciju AP...Golgatan, istraživač sa Arheološkog instituta u...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.